Ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor nenăscuți. S-a întâmplat în premieră
O descoperire revoluționară a pus pe jar oamenii de știință. Sunt informații cu adevărat îngrijorătoare despre copiii care nici măcar nu s-au născut. Le pot influența viața semnificativ – și deloc într-un mod pozitiv. Nou-născuții ar putea să se confrunte cu situații neplăcute întreaga lor viață. Află mai jos ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor.
Ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor
Știm deja cu toții că aerul poluat este corelat deseori cu o creștere a numărului de avorturi spontane, nașteri premature, dificultăți la naștere și tulburări în dezvoltarea creierului bebelușului. Un nou studiu dezvăluie, însă, consecințe mai grave ale fenomenului de poluare asupra nou-născuților.
În plămânii, ficatul și creierul unor copii nenăscuți au fost descoperite particule toxice de poluare atmosferică. Cu mult timp înainte ca bebelușii din pântecele mamelor să înceapă să respire, au deja de-a face cu particule de aer murdar. Practic, particulele de aer poluat, respirat de mamă, ajunge la fetus.
Noua descoperire a cercetătorilor este una cu adevărat îngrijorătoare. Deși este revoluționară, consecințele acestui fenomen sunt semnificativ de grave asupra sănătății copilului. Iar asta din cauza faptului că perioada de gestație a fetușilor este cea mai vulnerabilă etapă a dezvoltării umane. Prin urmare, nou-născuții pot trăi cu consecințe grave toată viața lor.
În cadrul cercetării realizate de oamenii de știință, în fiecare milimetru cub de țesut analizat au fost descoperite mii de particule negre de carbon. Acestea au fost inhalate inițial de mamă, pe parcursul sarcinii. Apoi, au trecut prin fluxul sangvin, ajungând la placentă și, ulterior, la bebeluș.
Consecințe grave și pe termen lung în cazul bebelușilor
Particulele toxice ce ajung la copii sunt alcătuite din funingine, formată pe seama procesului de ardere a combustibililor fosili. Acestea nu doar că provoacă inflamații la nivelul organismului, ci transportă și substanțe chimice periculoase. Un cercetător care a participat la studiul realizat pe mame nefumătoare din Scoția și Belgia a explicat cum ajung particulele de poluare la organismul nou-născutului.
„S-a demonstrat în premieră că nanoparticulele de carbon negru nu numai că ajung în placenta din primul și al doilea trimestru de sarcină, dar își găsesc apoi drumul și spre organele fătului în curs de dezvoltare.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că aceste particule ajung și în creierul uman în curs de dezvoltare. Asta înseamnă că este posibil ca aceste nanoparticule să interacționeze direct cu sistemele de control din organele și celulele fetale umane”, a declarat profesorul Paul Fowler din Scoția, potrivit The Guardian.
Oamenii de știință au atras atenția că Guvernele din întreaga lume sunt responsabile pentru reducerea nivelului de poluare a aerului. În Uniunea Europeană, Comisia de la Bruxelles a dat directive stricte privind acest lucru. Mamelor, în mod special, li se recomandă să evite circulația în zonele aglomerate, atât cât este posibil, pentru siguranța copiilor lor.