Ce s-a aflat astăzi în România despre Cazul Caracal și Alexandra Măceșanu. Strigător la cer

de: Manolică Anca
05 08. 2023

Au trecut mai bine de 4 ani de când s-au petrecut ororile din Cazul Caracal, însă nici acum nu știe se știe ce s-a întâmplat cu exactitate în casa lui Gheorghe Dincă. Ba mai mult, singurul vinovat în toată această poveste scandaloasă rămâne ”monstrul din Caracal” care a primit o sentință de 30 de ani de închisoare. Dar ce se întâmplă cu restul celor implicați? Polițiști, procurori? Este uluitor ce s-a aflat recent!

Noi informații din Cazul Caracal

La 4 ani de la cazul Caracal, singurul vinovat continuă să rămână Gheorghe Dincă. În luna mai, acesta a primit o condamnare definitivă la 30 de ani de închisoare pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul celor două adolescente Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu.

Cu toate acestea, cazul a fost unul mult mai amplu, care a inclus mai multe personaje cheie, printre care poliţişti şi procurori. Aceștia din urmă se pare cp au scăpat de acuzaţii şi lucrează în continuare în sistem. Singurii cercetaţi penal sunt trei foşti poliţişti de la un post comunal din Olt, dosarul lor fiind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Procurorul care a stat în faţa porţii lui Dincă a fost absolvit de acuzaţiile penale

Pe 19 iulie 2023, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a admis clasarea dosarului penal 2204/P/2019 în care procurorul Cristian Popescu era cercetat pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi neglijenţă în serviciu. Potrivit deciziei procurorilor, fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

Dosarul procurorului fusese deschis de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe 26 iulie 2019, după ce mass-media a scris despre intervenţia autorităţilor din cazul Caracal. A fost o serie de erori grave, recunoscute mai apoi și de instituţiile statului, care au deschis anchete disciplinare şi au dispus sancţiuni.

Cristian Ovidiu Popescu, procurorul de caz, a fost acuzat pentru că nu a vrut să intre noaptea peste Gheorghe Dincă, luând decizia ca percheziția să se facă dimineața. Tot el este cel care a supravegheat cercetările în dosarul penal deschis pentru dispariția Alexandrei Măceșanu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Cristian Ovidiu Popescu | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A înregistrat raportul la 5 ore de la apelul la 112

Potrivit raportului Parchetului General, procurorul Popescu a înregistrat dosarul după 5 ore de la apelul fetei la 112, ceea ce a dus la întârzierea localizării și identificării lui Dincă. De vine ar fi nişte „sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori”.

Două luni mai târziu, acesta a fost pus sub acuzare de SIIJ pentru că nu a dispus ca percheziţia să fie făcută mult mai repede „ar fi respins propunerea organelor de poliție de a pătrunde în domiciliul lui Dincă Gheorghe”.

În martie anul trecut, dosarul în care era acuzat procurorul Popescu „a fost transmis pe cale administrativă, conform competenţei, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, dar zilele trecute acesta a fost clasat, scrie Libertatea.

Citește și: Gheorghe Dincă, interviu de după gratii. ‘Monstrul din Caracal’ se consideră nevinovat: „Au rupt oase în mine și au mințit”