Ce s-a aflat acum despre politicieni! Românii sigur vor fi furioși
Un nou studiu realizat de către cercetătorii străini a pus pe jar națiuni întregi. Ce s-a aflat acum despre politicieni va înfuria fără doar și poate și românii. Politicienii sunt considerați un „grup de elită” care, în prezent, dispune de numeroase avantaje de supraviețuire „foarte mare”, în comparație cu restul populației. S-a constatat că politicienii trăiesc, în medie, cu 4, 5 ani mai mult decât cetățenii țării pe care îi reprezintă.
Politicienii trăiesc mai mult decât oamenii de rând
Salarii mari, pensii speciale, viață lungă și prosperă pentru politicieni. În timp ce mai puțin de jumătate dintre adulții cu vârste sub 35 de ani se arată mulțumiți de sistemul politic, un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre lumea politicienilor. Ei trăiesc, în medie, cu 4, 5 ani mai mult decât cetățenii țării pe care îi reprezintă. Politicienii au, astfel, un avantaj considerabil în ceea ce privește supraviețuirea.
„Grupul de elită” prezintă un avantaj de supraviețuire „foarte mare” în comparație cu restul populației, arată un nou studiu realizat de cercetătorii Universității „Oxford”. Asta în timp ce tinerii își pierd încrederea în democrație.
Cercetătorii de la Universitatea „Oxford” au analizat date de sănătate din 11 țări și a peste 57.500 de politicieni, începând cu începutul secolului al XIX-lea. În cele 11 țări, politicienii au în prezent o speranță medie de viață cu 4,5 ani mai mare decât membrii populației pe care o reprezintă.
Diferențele de speranță de viață diferă de la o țară la alta, variind de la aproximativ trei ani în Elveția până la un avans considerabil de 7,5 ani în Italia.
În ce țară trăiesc politicienii cel mai mult
Motivele din spatele acestui fenomen ar avea legătură cu faptul că politicienii câștigă, de regulă, salarii mult peste nivelul mediu al cetățenilor de rând. Ei au acces la servicii de asistență medicală care nu se pot compara, în unele state, cu cele ale votanților.
„Studiul nostru este cel mai amplu realizat până în prezent, care compară rata mortalității și speranța de viață a politicienilor cu cele ale populației generale. Rezultatele arată că avantajul de supraviețuire al politicienilor de astăzi este foarte mare în comparație cu cel observat în prima jumătate a secolului XX”, a declarat doctorul Laurence Roope de la Centrul de cercetare în economie sanitară al Universității Oxford.
Iată cu cât este mai mare durata de viață a unui politician, în funcție de țara din care provine, studiului publicat în colacția Springer Link:
- Italia – 7,5 ani;
- SUA – 7 ani;
- Franța – 6 ani;
- Germania – 4,5 ani;
- Canada – 4 ani;
- Noua Zeelandă – 4 ani;
- Austria – 4 ani;
- Australia – 3,5 ani;
- Olanda – 3,5 ani;
- Marea Britanie – 3,5 ani;
- Elveția – 3 ani.
Până în prezent, studiile care au comparat ratele de mortalitate între politicieni și oamenii de rând s-au concentrat, de obicei, pe una sau câteva țări. Acum, însă, cercetătorii au analizat 11 țări. Setul de date folosit de către oamenii de știință a inclus informații despre 57.561 de politicieni, dintre care 40.637 au murit. Perioada de studiu acoperită a fost 1945-2014.
Câți tineri sunt mulțumiți de politicieni
În altă ordine de idei, trebuie precizat că un alt studiu arată că tinerii își pierd încrederea în sistemul politic democratic. Românul cu siguranță a fost deranjat când a auzit despre datele studiului de mai sus. Mai ales când în spațiul public au loc momente când politicienii români sunt criticați aspru pentru lipsa lor de competență. Mai puțin de jumătate dintre adulții cu vârste sub 35 de ani sunt mulțumiți de politicieni, arată un studiu publicat în urmă cu doi ani de zile.
În anii 1990 și la începutul anilor 2000, aproape două treimi dintre tinerii sub 35 de ani credeau în democrație, față de doar 48% în 2020.
Studiul realizat de Universitatea Cambridge s-a bazat pe un sondaj efectuat pe 5 milioane de tineri, din 160 de țări, în perioada 1970-2020.
„Aceasta este prima generație, din câte ne amintim, în care o majoritate globală este nemulțumită de modul în care funcționează democrația. Datoriile mai mari, șansele mai mici de a deține o locuință, provocările mai mari în a întemeia o familie și dependența de bogăția moștenită contribuie la nemulțumirea tinerilor”, a spus unul dintre autorii studiului, Dr. Roberto Fao.