25 feb. 2020 | 14:25

Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă

Sănătate
Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă
Ministrul Marcel Vela anunță o nouă ordonanță militară. Care sunt noile măsuri pe care românii vor fi obligați să le respecte

În plină criză epidemiologică, la nivel mondialși european, autoritățile române încearcă, pe cât posibil, să ducă la stadiul de risc minim o posibilă infecție în România. În aceste condiții Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a făcut câteva precizări importante, tot în cadrul conferinței de presă de luni seara, din sediul ministerului pe care îl conduce.

Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu

Deja au fost instituite metode de prevenire,la nivelul intrărilor în țară, atât aeriene, feroviare, cât și prin intermediul mijloacelor auto. Este vorba de formularele ce trebuiesc completate de potențialii români care intrăîn țară,venind din zonele afectate sau în carantină, din Europa și China.

În conferința de aseară, Marcel Vela a precizat că se vor tipări alte formulare în care se va specifica și metodele punitive în cazul persoanelor care declară în fals, dar și metodele punitive pentru cei care nu respectă perioada de carantină la domiciliu.

Astfel că Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că toate persoanele care sosesc din cele 11 comune din Italia afectate de coronavirus vor fi puse în carantină, iar la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. Mai mult, spune ministrul de interne, toate persoanele care vin în ţara noastră din zonele de risc vor trebui să se autoizoleze la domiciliu.

De asemenea, la nivelul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată hotărârea de a institui, la Ministerul Sănătăţii, o linie specială la care se pot obţine informaţii cu privire la coronavirus.

„La acest moment, când sună sunt redirecționați către dispecerii de ambulanță, în unele situații de cei care coordonează SMURD-ul. La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit că va fi o linie specială, sub coordonarea MS, în secunda în care va fi gata sună acolo. Încă se sună la 112, dacă îi este rău, dacă are simptome”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pedeapsa este cruntă

În momentul de faţă, sunt 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional, care pot fi folosite pentru izolarea persoanelor suspecte de a fi infectate de coronavirus, conform datelor de la Ministerul Sănătăţii. La Ministerul de Interne s-a întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la care au participat miniştrii de Interne şi al Sănătăţii, dar şi prefecții.

Marcel Vela, a declarat că se va introduce în chestionarul primit de pasagerii ce vin din Italia și articolul din Codul Penal, pentru cei care fac declarații false, mai ales după cazul de la Sadova, când două persoane care au fost în Italia au fost găsite la cârciumă. Marcel Vela a spus că a introdus în formularul pe care îl completează pasagerii care se întorc din zone cu epidemie, o clauză în care sunt prezentate măsurile coercitive.

Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă

Ce riscă românii care nu respectă perioada de carantină la domiciliu. Pedeapsa este cruntă

„Vom introduce și rubrica cu Codul penal, pentru cei care fac declarații false. Recunosc că nu am introdus în formular o clauză în care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetățean e responsabil. Dar după cazul de la Sadova și de mâine (marți – n.r.) vom face acest lucru. Vor suporta rigorile legii”, a spus ministrul de Interne.

Doi localnici din comuna Sadova, județul Dolj, întorşi duminică dimineaţa din Italia, au fost căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi dacă au coronavirus. Un alt cetăţean din localitate a sunat la 112 şi a alertat autorităţile despre sosirea celor doi. Oamenii au fost găsiţi în scurt timp „la o vodcă”.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?! Am reconstituit orele dinainte să se îndoape cu un pumn de medicamente!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Eva a murit la vârsta de 29 de ani. Anunţul tragediei a fost făcut de sora vedetei pe Instagram
Capital.ro
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
EVZ.ro
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Care e explicația
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Românii, vânați de o nouă escrocherie. Rămân instantaneu cu contul gol
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Schimbare pentru proprietarii de terenuri din România. Legea se pregătește chiar acum
Capital.ro
”Acul cântarului ajunsese la 145 kg!” | Aurelian a reușit să slăbească zeci de kilograme: ”Asta m-a ajutat! Traseul a fost cât se poate de natural!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! S-a RUPT COALIȚIA
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro