Ce restricții se vor ridica în Germania, de fapt. Vești bune pentru milioane de români

Ce restricții se vor ridica în Germania, de fapt. Vești bune pentru milioane de români
Cancelarul Angela Merkel în tratative cu guvernele federale

Germania ar putea să mai relaxeze măsurile luate în ultima vreme. Cancelarul Angela Merkel și cei 16 premieri de stat germani discută despre noi relaxări. Aceste decizii îi au în vedere pe cei care au fost complet vaccinați. Conform unor surse aceștia ar putea avea mai multă libertate de mișcare.

Cancelarul Angela Merkel în tratative cu guvernele federale

Întrebările etice cu privire la modul de tratare a persoanelor presupuse imune la COVID au însoțit pandemia încă de la început. Acum, întrucât germanii doresc urgent să-și reia viața normală, dezbaterea s-a intensificat. Germania se află în cel de-al treilea val de infecții de coronavirus și oamenii se satură de restricții. În aceste zile se dezbate dacă persoanele complet vaccinate ar trebui să primească anumite scutiri sau nu.

Punctul esențial al enigmei etice este dacă este corect să se trateze persoanele vaccinate diferit. În primul rând de majoritatea populației care nu își poate lua încă vaccinul. Sub 10% din locuitorii Germaniei au fost complet vaccinați, în timp ce peste 20% au primit o singură doză.

Poziția guvernului cu privire la ceea ce numește „libertăți” pentru persoanele vaccinate a evoluat de-a lungul timpului. Evoluția s-a făcut pe măsură ce oferta de vaccinuri a crescut și datele științifice privind potențialul infecțios al persoanelor complet vaccinate a crescut.

Cancelarul Angela Merkel și cei 16 premieri de stat germani discută intens despre noi relaxări. Numai că există rețineri în a da o decizie, tocmai pe fondul eticului acestor decizii. S-a pus problema uni precedent periculos de discriminare, ceea ce nu se dorește.

Cancelarul Angela Merkel și ministrul german al sănătății, Jens Spahn, la începutul lunii aprilie, au propus tratarea persoanelor complet vaccinate ca și cum ar fi dat rezultate negative. Astfel erau scutite de majoritatea reglementărilor de testare și carantină. Cei doi oficiali spun că astfel aceștia ar putea participa mai ușor la viața de zi cu zi.

În acest context persoanele vaccinate ar trebui totuși să respecte regulile de mascare și de distanțare socială.”, decalra ministrul Jens Spahn.

Guvernul german propune mai multe drepturi pentru persoanele vaccinate

Această propunere a fost întemeiată într-un raport din martie al Institutului Robert Koch (RKI). În raport s-a constat că riscul transmiterii virale de către persoanele vaccinate la 15 zile de la ultima lor doză este mai mic decât riscul reprezentat de persoanele infectate. Mai ales la persoanele asimptomatice care au primit un rezultat negativ de la un test antigen.

Cu toate astea datele arată că nici măcar una din 10 persoane din Germania nu a fost complet vaccinată împotriva Covid-19 până acum. Cu toate acestea, guvernul se gândește deja la această opțiune pentru cei vaccinați. Se gândesc dacă, și cum, persoanele care au primit dozele de vaccin ar trebui să primească „privilegii speciale”. Sau cel puțin să poată reveni la activitățile pe care le făceau cu ușurință înainte de pandemie.

Conform relaxărilor propuse de Cancelarul Angela Merkel și ministrul sănătății, persoanele care sunt complet vaccinate nu vor mai trebui să prezinte un recent test de coronavirus negativ pentru a intra în anumite magazine. Vor putea inrta fără dovadă și în frizerii sau să participe la anumite evenimente.

De asemenea, aceștia ar fi scutiți de la carantină după ce s-au întors din străinătate. Excepție vor face cazurile care provin dintr-o țară clasificată ca o zonă cu risc ridicat, precum India. Discuțiile statului federal cu privire la acest subiect și campania generală de vaccinare a Germaniei au loc și în aceste zile.

Decizia este supusă unei  întrebări etică a probabilității

Steffen Augsberg, profesor de drept public la Universitatea Justus Liebig Giessen și membru al Consiliului German de Etică, vede problema etică centrală ca fiind una care se învârte în jurul probabilității.

”Cu cât crește probabilitatea ca persoanele vaccinate să nu fie infecțioase, cu atât [mai trebuie] să ne gândim la abrogarea restricțiilor la libertate.”, a spus el pentru DW.

Augsberg a declarat că restricțiile generale sunt adecvate numai atât timp cât nu sunt disponibile instrumente de gestionare mai precise. Având în vedere evoluțiile recente, el ar prefera personal o abordare mai flexibilă. O abordare bazată pe riscul potențial evaluat pe care îl prezintă indivizii din constelațiile sociale. Acest lucru ar putea permite persoanelor complet vaccinate să aibă acces în locuri precum casele de îngrijire medicală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI