Ce restricții au fost relaxate pe 1 august. Ce au voie toți românii să facă de azi

Ce restricții au fost relaxate pe 1 august. Ce au voie toți românii să facă de azi
Relaxarea restricțiilor de la 1 august 2021

Care sunt restricțiile relaxate de la 1 august? Românii au voie să facă aceste lucruri de azi, duminică. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o serie de modificări în acest sens.

Restricții relaxare de azi, 1 august

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre care prevede noile măsuri de relaxare a restricțiilor care au intrat în vigoare de azi, 1 august. Concret, activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane.

Cele din urmă au obligația să poarte masca de protecție. Se propune astfel ca organizarea de evenimente private precum: nunți, botezuri, mese festive, parastase etc. să fie permisă din data de 1 august cu participarea a maximum 150 de persoane în spații deschise sau cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații închise.

Dacă incidența cazurilor de infectare COVID-19 din localitate este mai mică de 1 la mie, se permite astfel desfășurarea în aceleași condiții a activităților culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a maximum 75.000 de persoane.

„Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Detalii din decizie

Mai mult decât atât, se propune ca organizarea de evenimente private menționate să fie permisă din 1 august cu maximum 150 de persoane în spații deschise sau 100 de persoane în spații închise, dacă incidența din localitate este între 2 și 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară în intervalul orar 5:00 – 02:00. Aici nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

„Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2”
Decizie CNSU