Ce restricții ar putea fi eliminate, în România, din luna martie. Ministrul Rafila a făcut anunțul

de: Anca Lupescu
11 02. 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre restricțiile care ar putea fi eliminate din luna martie. România ar putea să se relaxeze odată cu venirea primăverii, momentul în care se preconizează că vor scădea cazurile de covid și vom ajunge la un număr similar cu cel din decembrie 2021. Măsurile de sănătate publică vor putea fi reevaluate, iar certificatul digital ar putea să devină istorie.

Se ridică restricțiile în România?

Ministrul Sănătății vorbește despre o regresie a cazurilor covid în „maximul o lună”. Numărul persoanelor infectate va scădea, lucru care va atrage de la sine o relaxare a măsurilor restrictive luate pentru a combate pandemia.

Valul cinci, provocat de tulpina Omicron, ar putea fi ultimul val al pandemiei de coronavirus, este de părere Alexandru Rafila.

„În următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1,

și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la aceste restricții, cum ar fi acest document care este certificatul digital”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Cât despre purtatul de mască la interior și eliminarea acestei măsuri, ministrul a răspuns: „Da, dar lucrurile acestea trebuie făcute gradual”.

„Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior”, a spus el.

De altfel, el a declarat că speră să se renunțe la starea de alertă care se prelungește de aproape doi ani în România.

„Am discutat de mai multe ori despre data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs practic inversarea tendinței și probabil că 3-4 săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă, să sperăm că rămâne așa.

Avem 3 zile de scăderi consecutive, care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor”, a mai spus Alexandru Rafila.

Nu excludem apariția de noi variante. Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a adăugat ministrul.