Ce reprezintă numerele de pe cardurile bancare, de fapt. Milioane de români le folosesc fără să știe asta

de: Stan Nicu
21 07. 2023

Milioane de oameni folosesc cardurile bancare în fiecare zi, însă marea majoritate nu știu nimic despre ele, în afară de codul pin necesar la unele tranzacții sau retrageri de la bancomat. În acest articol vă dezvăluim ce reprezintă numerele de pe cardurile bancare, de fapt.

Ce semnificație au numerele de pe cardul bancar. Mulți habar nu au

De obicei, cardurile bancare au 16 cifre înscrise pe ele, însă care este semnificația acestora foarte puțini știu.

De asemenea, este posibil, în funcție de banca emitentă, ca numărul acestor cifre să varieze între 10 și 19 cifre, însă marea majoritate a cardurilor emise în țară au 16 cifre.

Cifrele sunt grupate

Codurile sunt grupate în patru grupe de câte patru cifre, pentru a fi mai ușor de reținut.

Cifrele existente pe cardurile bancare au întotdeauna același design: ABBB BBCC CCCC CCCD. Literele A și B, care ocupă de obicei primele șase, șapte sau opt cifre, formează Numărul de identificare a băncii (BIN).

Prima literă, A, este corepsunzătoare schemei emitentului sau identificatorului companiei sau industriei care emite cardul. Acestea pot fi:

-Visa
-MasterCard
-Companiile petroliere
-Telecomunicații sau sănătate
-Guvern
-companii aeriene
-companie de aviație
-American Express sau Diners Club.

Ce înseamnă cifra B

În ceea ce privește cifrele următoarele, B, aceste cifre oferă informații despre banca sau instituția financiară care a emis cardul. După, mai multe cifre din grupul C apar în schemă.

Acestea indicând numărul de cont individual. Într-un final, avem cifrele din grupa D, cifra de verificare. Aceasta nu este atât de arbitrară, pentru că obținerea unei validari corecte trebuie aplicată o formulă, numită algoritmul lui Luhn, de sumă de verificare (checksum), arată 65ymas.

De asemenea, prima cifră indică ce tip de card este: Numărul 4 este Visa și numărul 5 este MasterCard. Primele 7 numere indică datele instituției bancare. Ultimele 9 numere indicând datele contului personal. Este posibil să nu fie numărul tău exact al contului de card de credit, însă conține informațiile pentru a indica instituția dvs. în locul potrivit.

La ce te ajută data de expirare și codul de verificare CVV

De asemenea, mulți se întreabă de ce unele cifre sunt scoase în relief.  În prezent, acest design s-a pierdut și acum sunt tipărite pe carduri de debit, dar în trecut erau folosite pentru a se marca cifrele pe o hârtie de calc cu imprimanta sau ”cod”.

Nu în ultimul rând, pe card apar numere mai importante, cum ar fi data de expirare și codul de verificare marcat cu CVV. Cele două informații sunt importante pentru a face achiziții online, deci sunt informații foarte sensibile și delicate pe care trebuie să le protejați pentru a evita viitoarele escrocherii.