Ce reprezintă culorile steagului României. Puţini cetăţeni au habar de semnificaţia ascunsă a drapelului
Ce reprezintă culorile steagului României. Tricolorul a fost adoptat pentru prima oară în țara noastră, în 1834, atunci când domnitorul Alexandru D. Ghica a ales ca drapelul de luptă să poarte culorile roşu, albastru şi galben, iar în mijloc să se regăsească o pasăre. Abia în 1848, în timpul Revoluției, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române. Dar ce semnifică cele trei culori?
Ce reprezintă culorile steagului României
Drapelul tricolor românesc reprezintă un însemn important al neamului nostru. Puțini știu că tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române în timpul Revoluţiei de la 1848. Acest model, cu albastru sus, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”, amintea de modelul francez.
Dar ce reprezintă culorile steagului României? Se spune că albastru reprezintă aerul, cel mai nobil element şi simbolizează blândeţea, frumuseţea şi buna credinţă, amintind şi legea strămoşească creştină.
În schimb, galbenul semnifică simbolul forţei, al bogăţiei şi al purităţii. Ea reprezintă şi culoarea holdelor de grâu copt.
Puţini cetăţeni au habar de semnificaţia ascunsă a drapelului
Roșu este simbolul măririi, al bucuriei, îndrăznelii şi generozităţii. Mai mult de atât, această culoare simbolizează sângele vărsat în lupte, puterea de viaţă şi energie strămoşească.
Cele trei culori ale steagului României se regăsesc inclusiv pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. În timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu, acestor culori li s-au atribuit pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).
Inițial, drapelul avea culorile roșu, albastru și galben, având și stele și pasărea cu cap în mijloc. Ulterior, ordinea culorilor a fost schimbată, astfel încât galbenul să rămână în centru.
În timpul Revoluţiei din 1989, stema Republicii Socialiste România a fost îndepărtată de pe drapele prin decuparea acesteia sau prin ruperea fâşiei galbene pe care se afla stema. Această stemă era considerată un semn al regimului lui Nicolae Ceauşescu.
De asemenea, tricolorul românesc aduce foarte mult cu steagul Ciadului, un stat izolat din Africa sahariană. Excepție fac nuanțele de albastru, care sunt diferite.
Mulți ani, Ciadul a acuzat România că i-a furat drapelul național. Politicienii români, cei care au adoptat acest steag în 1989, s-au apărat, susținând că știau de faptul că acel stat din Africa folosea deja culorile roșu, galben și albastru.
„Însă existau lucruri mult mai importante care ne interesau în acea vreme”, a spus preşedintele României de atunci, Ion Iliescu, notează DIGI24.