Ce reprezintă Babele, de fapt, conform bătrânilor. Legenda celebrei Baba Dochia

de: Andreea Vînătoru
01 03. 2024

Luna Martie vine cu semnificații puternice pentru români. În trecut, oamenii în vârstă credeau că prima zi de primăvară trezea natura la viață. Potrivit istoricilor, există câteva asocieri între condițiile meteorologice și caracterul unei persoane străvechi. Cine a fost celebra Baba Dochia și ce reprezintă Babele?

Legenda Babei Dochia – cine a fost

An de an, la începutul primăverii, românii obișnuiesc să-și aleagă baba. În mitologia românească, Babele erau percepute ca vestitoarele primăverii. Calendarul vechi preciza că anul debuta cu prima zi a lunii Martie, așadar, babele reprezintă un nou început, dar fac referire și la lupta dintre anotimpul rece și cel cald.

Baba Dochia și-ar fi primit numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, care a suprapus-o peste o mare zeiţă agrară. În perioada 1-9 martie, românii au posibilitatea să-și aleagă o „babă”, o tradiție în care se crede că vremea din acea zi va influența modul în care le va merge în restul anului.

Vezi și: Tradiții și superstiții de 1 Martie 2024. Ce să faci azi ca să ai noroc tot anul

Ce reprezintă Babele în credința populară

Baba se alege în funcție de ziua de naștere sau aleatoriu. Spre exemplu, dacă data nașterii este 6, baba aleasă va fi pe 6 martie. Dacă ziua de naștere este formată din două cifre, ele se vor aduna și va rezulta un singur număr.

În trecut, bunicii precizau că primele zile din Martie erau friguroase, așa că Baba Dochia era asociată cu iarna. Drept urmare, babele anunțau sosirea primăverii, ia Baba Dochia își înlătura treptat cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Mai mult de atât, se crede că babele au puteri magice, iar creștinii respectă cu sfințenie aceste tradiții.

Vezi și: Semnificația Mărțișorului. Legenda, tradiții și superstiții

Superstiții de 1 Martie 2024

Ziua de 1 Martie este o sărbătoare mare încărcată de tradiție și semnificație pentru toți români. De la confecționarea mărțișoarelor la oferitul florilor de primăvară, fiecare aspect al acestei sărbători este însoțit de credințe și practici care mai de care mai interesante.

În unele regiuni ale țării, există obiceiul ca oamenii să spele cuțitele de bucătărie în dimineața zilei de 1 Martie, crezând că această acțiune va aduce noroc și protecție împotriva accidentelor și a ghinioanelor în gospodărie. 

În plus, se crede că această practică curăță energia negativă și pregătește calea pentru sosirea primăverii.

Conform credințelor străvechi, Mărțișorul are puterea de a apăra de forțele malefice, de a preveni îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie și de a ține departe deochiul. Prinderea mărțișorului la încheietura mâinii într-un nod este considerată o altă modalitate de a amplifica aceste puteri protectoare și de a ține răul la distanță cât mai mult timp.