Ce relație are Ioana Mihăilă cu Florin Cîțu, de fapt. Ministrul Sănătăţii a făcut dezvăluiri

Ce relație are Ioana Mihăilă cu Florin Cîțu, de fapt. Ministrul Sănătăţii a făcut dezvăluiri
Ioana Mihăilă, de la medic primar endocrinolog, la ministru

După debarcarea lui Vlad Voiculescu de conducerea Ministerului Sănătății, a fost propusă și numită Ioana Mihăilă. Numele acesteia apărea pe lista scurtă a USR PLUS. Ulterior la finele lunii aprilie Klaus Iohannis avea să accepte învestirea acesteia la minister. Deocamdată nu se poate face un bilanț clar al activității sale. Cât despre relația sa cu premierul Florin Cîțu, rămâne de văzut care sunt condițiile ca aceasta să fie una bună.

Ioana Mihăilă, de la medic primar endocrinolog, la ministru

Înainte de a prelua funcția de ministru, Ioana Mihăilă nu era străină de minister. Fostul ministru Vlad Voiculescu o numise Secretar de Stat, și se ocupa cu investițiile din sistem. Absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, Ioana Mihăilă a îmbrăcat haina de medic primar endocrinolog.

Există câteva controverse în jurul noului ministru, mai ales legat de averea acesteia. În afară de casele, terenurile și conturile bancare, din declarația de avere reiese că ar fi împrumutat formațiunea politică din care face parte cu cel puțin 20.000 de euro.

Trecând, nu ușor, peste aceste aspecte, după învestire Ioana Mihăilă anunța că va continua reforma din sistemul medical, reformă începută de fostul ministru Voiculescu, declarând:

”Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare.

Asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister. Să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu.“, a spus Ioana Mihăilă.

Relația noului ministru cu premierul Florin Cîțu

Controversele și scandalul din jurul demiterii lui Vlad Voiculescu au fost elementul destabilizator din alianța PNL-ului cu USR PLUS. Au existat câteva zile de tensiune, iar lucrurile păreau să ducă către o destrămare a alianței. În același timp, în jurul actualului ministru, Mihăilă, au apărut alte controverse, controverse legate de sumele primite de la Pfizer.

În cele din urmă cele două partide se pare că au ajuns la un compromis, iar numirea medicului Ioana Mihăilă a fost rezultatul. În acest context, cel puțin până în acest moment, relația dintre Florin Cîțu și ministrul Mihăilă este una decentă, spun surse guvernamentale. De altfel Ioana Mihăilă a și vorbit despre acest aspect, declarând:

“Au trecut doar două săptămâni de la numirea mea. Până acum, relaţia este una bună. Dar înainte de a trage aceste concluzii, să înţelegem că discutăm de perioade diferite. Dscutăm de mijlocul şi apogeul valului trei, care a fost în iarnă. A fost groaznic, numărul de paturi de Terapie Intensivă a reprezentant un stres.

Pacienţii erau ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe înainte de a primi un pat de Terapie Intensivă. Perioada de acum este una în care chiar dacă există presiune pe sistemul de sănătate în legătură cu cazurile COVID, presiunea începe să scadă.”, a explicat Ioana Mihăilă.

Dar, ca lucrurile să meargă în continuare așa cum spune ministrul Mihăilă, a fost o singură condiție impusă de premierul Cîțu. La negocierile pentru numirea medicului, premierul Cîțu a pus condiția ca Vlad Voiculescu să nu mai dețină nicio funcție în minister. Lucrul acesta s-a întâmplat, dar pentru câtă vreme, rămâne de văzut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI