Ce pune Florin Dumitrescu în piureul de cartofi, ca să iasă cremos. Vei face și tu asta
Piureul de cartofi este un preparat aparent simplu, dar pentru a ieși ca la carte este nevoie să ții cont de anumite trucuri. De la alegerea cartofilor până la proporția ingredientelor, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării. Ce pune Florin Dumitrescu în piure pentru a ieși cremos și pufos și care sunt cartofii ideali pentru acest preparat.
Trucul lui Florin Dumitrescu pentru un piure perfect
Piureul de cartofi este o garnitură care se potrivește lângă o mulțime de tipuri de carne, dar poate fi savurat și ca atare, simplu. Dacă este preparat cum trebuie, va fi cremos și pufos și va avea un gust bogat și sățios. Alegerea corectă a cartofilor este esențială pentru un rezultat delicios.
Florin Dumitrescu recomandă folosirea cartofilor făinoși, cum sunt cei speciali pentru piure sau cartofii albi. Acest tip de cartofi se fierb mai ușor și se zdrobesc fără să devină lipicioși. Un alt sfat important este să se taie cartofii în bucăți egale înainte de fierbere, pentru a se găti uniform. Cuburile de cartofi se pun la fiert împreună cu apa, nu se adaugă în apa fierbinte, precum pastele.
Juratul de la MasterChef subliniază importanța punerii cartofilor în apă rece, apoi să-i fierbi treptat. Acest proces ajută la pătrunderea uniformă a căldurii și evită transformarea cartofilor în pastă. Nu uita să adaugi sare în apă încă de la început. Sarea va contribui la aromatizarea cartofilor din interior.
Laptele trebuie să fie cald
După ce cartofii au fiert, multe gospodine scurg apa și adaugă unt și lapte rece, din frigider. Aceasta este o greșeală, spune Florin Dumitrescu, pentru că toate ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Bucătarul recomandă ca untul, care trebuie să fie unul cu 80% grăsime, să fie încălzit împreună cu laptele, după care cele două ingrediente să fie adăugate peste cartofii fierbinți, scurși de apă.
Se pasează totul cu o ustensilă pentru piure. Nu se folosesc mixerul sau blenderul, pentru că amidonul din cartofi va deveni cleios, iar preparatul va căpăta o textură gumată. Dacă vrei ca piureul să fie cât mai fin, îl poți trece printr-o sită. La final, se asezonează cu sare și piper după gust.
Un truc pe care îl folosesc mulți bucătari este să adauge smântână de gătit în loc de lapte, la piure. Aceasta face ca piureul să fie mai cremos și mai aromat, pentru că smântâna lichidă are un procent mai mare de grăsime decât laptele.