Ce proiecte noi propun primarii de sector din București. Cristian Popescu Piedone e cel mai nepregătit

Ce proiecte noi propun primarii de sector din București. Cristian Popescu Piedone e cel mai nepregătit
Ce proiecte noi propun primarii de sector din București. Cristian Popescu Piedone e cel mai nepregătit

Noii primari ai Sectoarelor din București, în urma alegerilor locale 2020, sunt Clotide Armand, Radu Mihaiu, Robert Negoiță, Daniel Băluță, Cristian Popescu și Ciprian Ciucum, conform numărătorii finalizate. În afară de reabilitarea blocurilor, amenajarea unor noi locuri de parcare și plantarea a zeci de mii de copaci, în campania electorală, ei au promis câteva proiecte spectaculoase care, dacă se vor efectua, vor schimba fața orașului.

Ce proiecte noi propun primarii de sector din București

Astfel, o promenadă de 44 km în jurul salbei de lacuri din Sectorul 1, cu piste de biciclete, plaje și baze sportive, amenajarea malurilor de lac din Sectorul 2, pasaj subteran pe sub bd. Unirii, creșterea cu 20% a spațiului verde din Sectorul 4, extinderea parcului Drumul Taberei.

Sectorul 1

De asemenea, cel mai spectaculos proiect promis de Clotide Armand este amenajarea unei promenade de 44 Km în jurul salbei de lacuri din Sectorul 1, cu piste de biciclete și baze sportive. În prima fază vor avea acces doar pietonii, iar acolo unde proprietățile private se finalizează ”în lac”, se vor construi pontoane. Apoi, terenurile de pe mal vor fi recuperate, se vor construi 4 plaje și 10 baze sportive, iar în etapa a treia se vor amenaja și piste pentru biciclete, este promisiunea lui Clotide Armand.

Alt proiect important este regenerarea zonei de Nord, apă, canalizare și asfalt pe toate străzile din Sectorul 1. Este vorba de șoseaua dintre Șoseaua de Centură și cartierul Băneasa unde s-a construit un oraș în ultimii 15 ani, dar fără infrastructura necesară.

De asemenea, mai este importantă și refacerea trotoaarelor pentru circulația pietonală, în baza unui plan pe termen mediu aprobat în Consiliul Local.

”Refacerea trotuarelor trebuie să includă eliberarea de mașini parcate și interzicerea/limitarea parcării pe trotuar, refacerea pavajelor, refacerea barierei verzi de copaci/arbuști între carosabil și trotuar, proiectarea de trasee/piste pentru biciclete acolo unde lățimea trotuarului o permite”, spune Clotilde Armand.

Sectorul 2

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte care au fost propuse de Radu Mihaiu, noul primar al Sectorului 2, este amenajarea malurilor salbei de lacuri din Estul Sectorului 2: Fundeni (inclusiv Insula Fundeni), Dobroești, Plumbuita (inclusiv Insula Plumbuita), dar și malul nordic al lacului Tei.

De asemenea, Radu Mihaiu mai propune și modernizarea bulevardului Dimitrie Pompeiu, ce va fi transformat în bulevard cu sens unic, o banda fiind alocată navetelor, autobuzelor și mașinilor speciale, realizarea unei parcări de tip Park & Ride la intersecția autostrăzii A3 cu Petricani plus pasaj pietonal subteran sub Petricani pentru a ajunge la tramvai, spre Dimitrie Pompeiu, dar și navete speciale ce fac legătura dintre aceasta parcare, metrou Pipera, Gara Herăstrău, Fabrica de Glucoza.

Un alt proiect important este și amenajarea parcurilor Verdi și Sticlăriei.

Sectorul 3

Proiectul propus de Robert Negoiță este un pasaj subteran pe sub bd. Unirii, cu parcare subterană de peste 3.000 de locuri, dar și eliminarea traficului la sol, bulevardul urmând să devină total pietonal. Astfel, valoarea investiției se ridică la peste 800 milioane lei. Pe partea de fluidizare a traficului, Robert Negoiță are două proiecte mari, și anume, un pasaj subteran la intersecția Mihai Bravu cu Camil Ressu și un altul la intersecția Mihai Bravu cu Șos. Vitan; un pod pe bd. Pallady, în Zona Ikea, la intersecția cu strada Nicolae Teclu, un pod la intrarea pe A2, în dreptul Străzii Drumul Între Tarlale și unul între strada Drumul Între Tarlale și Șoseaua Gării Cățelu, peste calea ferată.

Sectorul 4

 • Proiectele propuse de Daniel Băluță în campania electorală sunt:
  un pasaj rutier la intersecția Șos. Berceni-Strada Iriceanu-str.Turnu Măgurele;
 • un pasaj rutier pe str. Turnu Măgurele, peste bd. Metalurgiei;
 • modernizarea bd. Gheorghe Șincai și Șoseaua Olteniței;
 • extinderea rețelei de metrou până la Șoseaua de Centură cu bani europeni;
 • un pod pe str Odei;
 • modernizarea bd. Metalurgiei;
 • va amenaja un parc de 2,5 ha în zona de Sud a bd. Metalurgiei – Parcul Tudor Arghezi;
 • va amenaja România Parc – un par tematic în zona Tineretului;
 • va crește cu 20% spațiul verde la nivelul întregului sector prin realizarea de pereți verzi pe mai multe clădiri;
 • va moderniza Piața Norilor și Piața Reșita;
 • va construi piste de biciclete pe traseul str. Iriceanu-str. Vitan Bârzești – Șos. Mihai Bravu – bd. Timpuri Noi- bd. Unirii și în zonele
 • Vitam Bârzești, Calea Văcărești, str. Nițu Vasile, Calea Șerban Vodă, str. Reșița;
 • va transforma Parcul Natural Văcărești într-un obiectiv turistic pentru Capitală.

Sectorul 5

La sectorul 5, Cristian Popescu Piedone a promis că va face curățenie în Sector și va amenaja parcurile și locurile de joacă.

Sectorul 6

Ciprian Ciucu promite că va face 22.000 de locuri de parcare printre care 3 parcări park&ride la principalele intrări în sector, că va amenaja promenada și Insula de la Lacul Morii, că va amenaja 4 parcuri de cel puțin 8.000 de metri pătrați în proximitatea cartierelor Ghencea (Fostele sere militare), Militari (între str. Fabricii și str. Arieșul Mare), Cartierul ANL Brâncuși și Giulești, că va amenaja strada Liniei și că va extinde parcul Drumul Taberei lângă biserică.

 • Reintroducerea în circuitul urban a terenurilor fostelor platforme industriale (decontaminare, amenajare) în vederea construirii de parcuri și alte spații de agrement și sport.

De asemenea, Cirpian Ciucu mai promite că va sistematiza bulevardele largi și le va optimiza pentru transportul cu biciclete, trotinete și alte echipamente de transport electrice.