Ce presupune legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, de fapt. Iohannis a dat decret

de: Sabina Anastasia
11 05. 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale. Noile prevederi legale, considerate controversate, dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit.

Legea ce modifică prevederile privind evaziunea fiscală a fost promulgată

Legea privind măsurile pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Unele dintre schimbările legislative sunt considerate controversate, fiindcă dezincriminează evaziunea fiscală sub 1.000.000 de euro, dacă prejudiciul e plătit.

Modificările fiscale au fost gândite și aprobate prin Parlament de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în doar două zile, în preajma sărbătorilor de iarnă de la finele anului trecut. Două aspecte sunt deosebit de importante și atrag atenția în cadrul legii:

  1. evaziunea fiscală sub 1.000.000 euro este dezincriminată, dacă prejudiciul este plătit în termen de 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF;
  2. dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea lui, limitele pedepsei este fapta săvârșită se reduc la jumătate.

Ce infracțiuni de evaziune fiscală se pedepsesc cu închisoarea până la 5 ani

Noua lege, aprobată în Parlament în preajma Crăciunului anului 2023, încadrează ca infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor la stat. Tot infracțiuni de evaziune fiscală vor fi și:

  • evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
  • executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Faptele mai sus amintite vor constitui infracțiuni de evaziune fiscală și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani. În plus, persoanele găsite vinovate nu vor mai avea unele drepturi în zona fiscală și vor fi sancționate cu amendă, potrivit noii legi promulgate de Klaus Iohannis.

Mențiuni din noua lege a evaziunii fiscale

Una dintre schimbările cheie din noua lege presupune dezincriminarea evaziunii fiscale, dacă prejudiciul este plătit în termen de 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF:

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereținerea impozitelor și/sau contribuțiilor (…)

Până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, nu se sesizează organele de urmărire penală.”

De asemenea, tot în cazul unor astfel de infracțiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”.