Ce poți face cu mâncarea rămasă de la Paște. 10 sfaturi ca să foloseşti resturile alimentare

de: Alexandra Chivu
21 04. 2020

Ca în fiecare an, mâncarea pregătită de gospodine pentru Paște a fost din belșug. Friptură de miel, legume, mezeluri, cozonac, toate sunt delicioase, așa că nu pot fi aruncate. Surpriza este că din ele poți face alte feluri de mâncare, în felul acesta și diversificând. Unde pui că astfel și economisești bani.

Mâncare rămasă de la Paște

Culinar, Paștele ar însemna numai cozonac, bucate din miel, pască și ouă roșii. Pe unele mese au mai existat și salată de boeuf sau de vinete, sarmale și o ciorbă. Un adevărat festin, dar și o pierdere dacă gospodinele au pus totul ”din ochi” și a ieșit o cantitate mai mare decât era în plan. În schimb, pentru toate există soluție! Resturile de friptură, legume, pâine ori mezeluri le poți folosi ca ingrediente la alte preparate.

Sandviș din friptură de miel

Scurge bine carnea de sos cu ajutorul unor șervețele din hârtie absorbantă și folosește-o la prepararea sandvișurilor. Poți pune alături frunze de salată verde sau felii subțiri de brânză sau cașcaval și vei avea un mic-dejun delicios.

Pizza sau chec aperitiv din mezelurile rămase 

Șuncă, jambon, salam, tot ce ți-a rămas de la aperitivul pregătit pentru Paște poate fi folosit ca topping pentru pizza. Taie alimentele mărunt, amestecă-le, adaugă condimente și presară peste blatul de pizza, apoi totul intră la cuptor. La fel stă situația și în cazul unui chec aperitiv.

Chec aperitiv

Cozonac pe post de blat

Cozonacul rămas poate înlocui cu succes blatul de tort, dacă vrei să prepari unul. Pentru a fi moale, însiropează bine sau ornează cu o budincă.

Crutoane din pâinea veche

Taie pâinea cubulețe, apoi așaz-o într-o tavă. Stropește bucățile cu puțin ulei de măsline și condimente, după bunul plac, apoi lasă totul al cuptor pentru 10 minute.

10 sfaturi ca să folosești resturile alimentare

  • Trece pâinea uscată printr-un jet de apă, apoi pune-o la cuptor preț de câteva minute și va redeveni crocantă, dar pentru a fi servită imediat.
  • Și pentru morvocii veștejiți există o soluție. Ține-i în apă timp de o oră și vor recăpăta viață.
  • Fă din salata rămasă o supă ori pune-o într-o tigaie cu câteva cepe pentru garnitura unei tarte cu legume.
  • Fă lasagna din legumele uitate în frigider.

  • Pune merele sbârcite în apă foarte caldă și își vor reveni.
  • Transfera smântâna proaspătă într-un borcan de sticlă. Se va păstra mai mult în timp.
  • Poți faci o omletă spaniolă cu resturile de cartori, jambon și ceapă.
  • Toacă pâinea uscată și păstreaz-o pentru preparate pane.
  • Curăță coața fructelor bătute și folosește-le la o prăjitură, un compot ori în iaurturile cu fructe.
  • Nu arunca lămâile uscate, ci folosește-le la îndepărtarea mizeriei și a pietrei depuse pe obiectele sanitare.