Ce planuri are Vladimir Putin în Ucraina până pe 9 mai? Anunțul care pune în alertă Occidentul

Ce planuri are Vladimir Putin în Ucraina până pe 9 mai? Anunțul care pune în alertă Occidentul
Armata Rusă, celebrând Ziua Victoriei pe 9 mai Sursă foto: captură Youtube Knowledgia

În toata perioada războiului, dar mai ales în ultimele zile, ideea că Vladimir Putin dorește să obțină o victorie până pe data de 9 mai, atunci când Moscova sărbătorește oficial „Ziua Victoriei”, devine un motiv de amenințare pentru Ucraina, dar și pentru Occident. Astfel, această dată marchează înfrângerea de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste, care se sărbătorește în mod tradițional printr-o paradă a puterii militare în Piața Roșie din Moscova. În urmă cu puțin timp, ministrul rus de Externe a făcut un anunț care vizează legătura dintre operațiunile miilitare ruse din Ucraina și data de 9 mai.

Atacurile ruse din regiunea Donbas se intensifică

După ce armata lui Vladimir Putin a continuat seria de atacuri și bombardamente în Ucraina, făcând pași tot mai rapizi către Donbas prin cucerirea anumitor orașe din regiune, autoritățile din Kiev au anunțat o schimbare a strategiei de atac a trupelor rusești pentru a obține o victorie, cât de mică, până la data de 9 mai, atunci când este proclamată „Ziua Victoriei” la Moscova.

De asemenea, în urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a transmis un avertisment referitor la atacurile nemiloase din Donbas. Liderul ucrainean a anunțat că ocupanții ruși depun toate eforturile pentru a înlătura orice urmă de viață pe teritoriile pe care doresc să le cucerească.

„În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu”, a afirmat el într-un mesaj video, sâmbătă dimineață, potrivit Agerpres.

Cum îi influențează data de 9 mai pe ruși în războiul din Ucraina?

În ciuda îngrijorărilor Occidentului, Serghei Lavrov a anunțat recent că nu există un termen limită privind obținerea victoriei Rusiei în urma operațiunilor militare exercitate în Ucraina, acesta făcând referire la data de 9 mai, atunci când se aștepta ca Rusia să sărbătorească o nouă cucerire a regiunilor din estul Ucrainei.

Declarația sa vine în urma unei întrebări legate de existența unui scop al armatei ruse de a câștiga o victorie împotriva Ucrainei până la acea dată. Omul lui Putin a recunoscut că data de 9 mai va fi celebrată într-o manieră grandioasă, ca în fiecare an, dar care nu va fi condiționată de operațiunile militare desfășurate în Ucraina.

„Armata noastră nu își va desfășura acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei. Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, așa cum facem întotdeauna, dar momentul și ritmul cu care se desfășoară acțiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili și pentru soldații ruși”, a adăugat Serghei Lavrov, citat de agenția oficială rusă TASS.

Anunțul ministrului rus de Externe induce în eroare guvernele și analiștii occidentali care au oferit pronosticuri legate de intenția președintelui rus de a proclama victoria în Ucraina până la data de 9 mai. Mai mult, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, transmitea în urmă cu o săptămână că liderul de la Kremlin „pregătește terenul” pentru un anunț major care să marcheze Ziua Victoriei.