Ce planuri are Klaus Iohannis cu cele 30 de miliarde de euro împrumutate. La ce le va folosi, de fapt
Deși România încă așteaptă sumele alocate de UE pentru perioada de criză, Klaus Iohannis face promisiuni. Aecsta anunța pe Facebook, faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi pus în aplicare, prin sumele existente.
Klaus Iohannis anunță Planul Național de Redresare și Reziliență
Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă, pentru cei ce nu știu, un pachet de reforme și investiții. Aceste pachete sunt menite să redreseze economia, și acolo unde este cazul modernizarea sau construcția de infrastructuri.
Planul Național de Redresare și Reziliență, conform Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, are sume ce se ridică la peste 30 de miliarde de euro.
Proiectul a fost prezentat de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene în Parlament, pe 9 martie anul curent, și se bazează pe Mecanismul de Redresare și Reziliență creat de UE. Acest mecanism creat de UE este funcțional, în paralel, cu celelalte mecanisme financiare multianuale.
Oficialii UE au justificat crearea acestor mecanisme noi, bazate pe criza COVID. Noile mecanisme sunt menite să ofere sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă, în actualul context al crizei economice, la nivel global.
Astfel se face că, la ședința statelor membre UE, României erau alocați 30 de miliarde de euro, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență creat de UE. Banii, pentru a putea fi folosiți exact acolo unde este nevoie, trebuiau gestionați într-un fel.
Astfel s-a creat acest proiect care va gestiona sumele. Același plan va gestiona inclusiv proiectele de infrastructură, de modernizare sau construcție, la nivel național prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În acest context Președintele Klaus Iohannis făcea ieri, pe Facebook, un apel către toți factorii de decizie pentru a colabora.
”Vom folosi cele 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație.
Fac un apel la autoritățile publice și partenerii economici și sociali să susțină acest efort integrat.”, scria pe Facebook, Președintele.
”Aceste investiții înseamnă noi locuri de muncă și oportunități de afaceri”
În același mesaj transmis de Președintele Klaus Iohannis, au fost prezentate atât sumele, cât și proiectele viitoare. Iohannis a prezentat, pe scurt, unde se vor investi cei 30 de miliarde de euro, fiind vorba de proiecte la nivel național, majoritatea de infrastructură.
”Vom aloca 3 miliarde de euro pentru servicii de sănătate, dezvoltarea rețelei de spitale. Pentru crearea de centre medicale în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură. Vom finanța cu 4,5 miliarde de euro dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. România Educată va beneficia de o finanțare substanțială – 4 miliarde de euro. Banii vor fi pentru școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare. Dar și pentru școli verzi, eficiente energetic
Vom investi miliarde de euro în proiecte de mediu – împădurirea masivă, combaterea secetei și irigații. În promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare. Vom investi și în servicii digitale pentru cetățean, reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur, accesul la apă potabilă și canalizare. Aceste investiții înseamnă noi locuri de muncă și oportunități de afaceri.”, a mai spus Klaus Iohannis.