Ce plante alungă țânțarii din locuință. Ăsta e cel mai tare truc al verii

de: Mariana Olteanu
07 07. 2023

Vara, unul dintre cei mai mari inamici sunt țânțarii. Mușcăturile lor îți pot strica seara petrecută afară și pot lăsa semne pe piele. Din fericire, există mai multe metode prin care îi putem ține la distanță. Există mai multe plante care pot alunga țânțarii. Află care sunt acelea!

Ce plante naturale țin țânțarii la distanță

Când vine vorba de alungarea țânțarilor, foarte mulți oameni apelează la soluții toxice sau chiar la anumite capcane pentru insecte. Însă, unii preferă metode mai naturale. În acest sens, aceștia apelează la ajutorul unor plante ornamentale, care pot ține la distanță micile zburătoare.

Pe lista plantelor care pot ține la distanță țânțarii se află și busuiocul. Datorită conținutului de uleiuri esențiale, țânțarii pot fi ținuți la distanță, fără prea mult efort. Busuiocul se poate planta în ghiveci sau în grădină, pentru a-l avea mereu la îndemână. Această plantă aromatică iubește soarele.

O altă plantă care poate ține la distanță țânțarii este și menta. Puțini știu că această plantă medicinală poate alunga țânțarii. În numai 24 de ore, menta poate ucide atât țânțarii cât și larvele acestora.Ca acest lucru să fie posibil, este necesar să apelezi la ajutorul unei soluții formate din ulei de mentă și apă.

Pe lângă propietățile ei calmante, lavanda poate fi folosită și pentru ținerea țânțarilor la distanță. Pe lângă alungarea țânțarilor, lavanda s-a dovedit a fi eficientă și în alungarea muștelor și al moliilor.

Te-ar putea interesa și: Planta obişnuită care te scapă de ţânţari. Pune-o la geam, aşa nu vor mai intra în casă

Alte plante care alungă țânțarii

Lista cu plantele care alungă țânțarii nu se oprește aici. La plantele menționate mai sus se mai adaugă și rozmarinul și cimbrul. Dacă rozmarinul este poziționat în fața casei, acesta fără dar și poate va ține țânțarii la distanță. De asemenea, foarte mulți oameni optează pentru folosirea unor creme care conțin astfel de plante.

Cimbrul, datorită conținutului ridicat de uleiuri eterice (0,5-2%), acid ursolic, acid oleanolic, tanin (4-8%), poate ține insectele la distanță. Cunoscut ca și condiment, cimbrul ocupă un loc aparte în bucuătăria românească și este folosit în condimentare felurilor de mâncare. Mărarul, chiar dacă are viață scurtă, poate ajuta la îndepărtarea țânțarilor.

Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică. Totodată, acesta conține și calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C. Acestea ajută la alungarea micilor insecte.

Te-ar putea interesa și: Alimentul care te protejează de mușcăturile de țânțari. Costă doar 5 lei și-l folosești mereu în bucătărie