Ce pensionari trebuie să înapoieze pensiile sociale și banii de pe cardurile de alimente. Toți oamenii trebuie să afle
Dacă beneficiezi de pensie socială sau carduri sociale pentru alimente în anul 2024, trebuie să întrunești toate condițiile legale pentru acordarea acestor ajutoare. În caz contrar, românii trebuie să înapoieze sumele de bani încasate din partea statului. Ce reguli au fost impuse prin lege.
Condițiile legale în care poți beneficia de pensie socială
Pentru a încasa pensia sau indemnizația socială din partea statului român în anul 2024, trebuie să întrunești unele condiții. La fel ca în anii precedenți, de altfel. Prima este ca persoana care beneficiază de bani să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie.
Stabilirea domiciliului în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, sub 400 de lei sunt, de asemenea, condiții obligatorii pentru a beneficia de pensia socială. O situație care poate ridica românilor probleme pare a fi schimbarea rezidenței, caz ce duce la pierderea banilor.
Situația în care riști să pierzi toți banii acordați de stat
Dacă beneficiarul de pensie socială își schimbă rezidența și nu anunță Casa de Pensii, poate să piardă cel puțin o parte din banii încasați din pensia minimă socială, potrivit legislației în vigoare. Imediat după modificarea rezidenței, beneficiarul trebuie să informeze reprezentanții instituției privind acest lucru.
Mai mult decât atât, va fi nevoie ca beneficiarul să trimită către Casa de Pensii din România certificatul de viață, un document ce determină plata sau neplata pensiei, și datele bancare din străinătate. În lipsa celui dintâi act menționat, plata pensiei sociale va fi suspendată.
Pierzi banii pentru alimente, dacă îți schimbi domiciliul
De asemenea, una dintre condițiile legale pentru încasarea banilor pe carduri sociale pentru alimente în anul 2024 este, la fel ca în anii precedenți, stabilirea domiciliului în România. În cazul în care persoana care beneficiază de bani își mută rezidența, nu va mai putea primi ajutor financiar.
Dacă beneficiarul de card social pentru alimente se mută din România și anunță Casa de Pensii, sumele de bani vor fi sistate. Totuși, dacă beneficiarul se mută, își stabilește domiciul în alt stat, însă nu anunță Casa de Pensii, va trebui să restituie sumele de bani aferente perioadei în care nu a locuit în țară.
Amintim că banii pentru cardurile sociale pentru alimente se acordă o dată la 2 luni, pe tot parcursul anului 2024. Suma de bani acordată într-o tranșă este în valoare de 250 de lei. Așadar, în total, românii beneficiari ai acestui ajutor financiar încasează anual suma de 1.500 lei.