Ce pensii speciale pot lua primarii din România. Câți bani încasează lunar în 2021
Zeci de mii de aleși locali ar urma să primească pensii speciale de anul viitor, așa că impactul bugetar o să fie unul imens în cazul în care legea nu o să fie modificată. Sumele sunt unele foarte mari, așa că Uniunea Europeană cere insistent să fie aduse schimbări.
Câți bani încasează primarii, de fapt
În timp ce din buget ar putea să dispară sute de milioane de lei, primarii susțin că pensiile private sunt compensații pentru interdicțiile pe care le-au avut în timpul mandatelor. Spre exemplu, primarul din Niculești susține că oamenii ce ocupă asemenea funcții nu au voie să se implice în alte afaceri.
Dorinel Soare a renunțat la barul său mic și a obținut primul mandat la Primăria din Niculești pe când avea doar 30 de ani. Acum, acesta se află la al optulea mandat și câștigă un salariu brut de peste 9.000 de lei, iar pensia specială pe care o să o primească ar putea ajunge la aproape 6.000 de lei.
„După 8 mandate, mi-am dedicat viața administartiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro.”, a transmis acesta, potrivit știrileprotv.ro.
Pensii speciale. Ce sume uriașe ar putea să primească primarii
Primarii din localitățile mai mici, spre exemplu Sinaia, câștigă un salariu brut de aproximativ 11.000 de lei, în timp ce sumele se ridică la 13.000 de lei pentru Cluj sau Iași. Între timp, la București, primarul primește în jur de 20.000 de lei pe lună.
Începând cu data de 1 ianuarie, cei ce ies la pensie ar putea să beneficieze de o pensie specială, calculată la salariul aflat în plată. Astfel, primarii din comunele mai mici ce au avut un singur mandat ar putea să aibă parte de 1.600 de lei, în timp ce, la trei mandate, pensia ar crește la 5.000 de lei.
Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: ‘Nu se vor desființa’
În timp ce se discută despre renunțarea la pensiile speciale, Bogdan Chirieac, analist politic, a explicat că nu crede că ele o să dispară, chiar dacă Uniunea Europeană susține acest lucru.
„Pensii de serviciu, pensii speciale, nu este vorba de contributivitate. Păi, nu știu ce să cred, cu toată dragostea, fiindcă această componentă a desființării pensiilor speciale, a tuturor pensiilor speciale, a fost în programul de guvernare al PNL la alegerile europarlamentare din 2019, a fost cap de listă .
Mi-a și spus la vremea respectivă un lider al PNL, când în sondaje se arăta că toți cei care nu au pensii speciale sunt împotriva pensiilor speciale și cei care nu au pensii speciale sunt vreo 4 milioane și ceva iar cei cu pensie specială, de serviciu sunt câțiva, că, domnule, a doua zi după ce venim, desființăm și facem și dregem.
Astea sunt vorbe de clacă, nu se va desființa nicio pensie specială, de serviciu.
Nu se vor desființa fiindcă le e teamă de sistem, se bazează pe sistem, e o întreagă încrengătură de complicități acolo, nici pomeneală și când vine USR-ul să zică mai zice și el de electoratul lui, de 10% – 15%, ca PNL, care la europarlamentare a luat 29%.
A zis sus și tare. PSD-ul a luat 22%, la egalitate cu USR-ul. A zis că le desființează. Nici pomeneală de așa ceva. E o petardă aruncată într-un scenariu anume.”, a transmis Bogdan Chirieac la România TV.