Ce pensii primesc românii în Spania. Sumele sunt mult mai mari decât cele din România

de: Amyra Garey
09 09. 2023

În prezent, românii abia își mai duc traiul, mai ales că prețurile au explodat în ultimii doi ani, iar printre cei care simt cu adevărat greutățile sunt bătrânii cu pensii mici. Totuși, există și cazuri în care românii primesc pensii mai consistente. Iată toate detaliile.

Te-ar putea interesa și: Câți bani în plus primesc românii cu pensii sub 1100 de lei. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Ce pensie are un român care a lucrat în Spania

Un român care a lucrat în Spania va primi o pensie de 4 ori mai mare decât cea din România.

La noi în țară, pensia minimă este 1.100 lei, în timp ce valoarea medie este cu puțin peste 1.850 lei, bani pe care nu prea mai ai cum să îi drămuiești la ora actuală.

În Spania nu se poate cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fiind vorba de un minim de 15 ani de cotizare.

Totuși, în România, pensia minimă este puțin peste 1.100 lei, dar în alte țări depășește cu mult această sumă.

Spre exemplu, un pensionar cu vârsta de 65 de ani cu un soț sau soție în întreținere primește nu mai puțin de 890 de euro, plătiți în 14 plăți, respectiv un total de 12.467 euro pe an.

Pentru un pensionar singur, cu vârsta de cel puțin 65 de ani, este de 721 euro/lună, în 14 plăți, mai exact 10.103 euro/an.

Un pensionar cu soț/soție, care nu se află în întreținere, poate primi o pensie minimă de 685 euro/lună, plătiți în 14 plăți, în total 9.590 euro/an.

Diferențele de cifre sunt destul de mari, având în vedere că în România totul s-a scumpit, fie că este vorba despre rate la bănci, utilități sau mâncare.

Citește și: Femeile, îndemnate să muncească mai mult la locul de muncă: „Ce înseamnă asta pentru pensie și poziția financiară”

Ce a decis Guvernul zilele trecute

De altfel, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024, deci oamenii mai au timp să strângă ceva bani pentru a face acest lucru.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice, document care prevede prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă, până la data de 31 decembrie 2024.

Vezi și: Pensie privată mai mare, dintr-un foc: ce să faci, ca să primești mai mulți bani la pensia privată