Ce pensie vor încasa românii care au muncit 35 de ani cu carte de muncă. Suma este una rușinoasă

de: Anca Lupescu
22 03. 2023

Este bine cunoscut faptul că pensiile sunt foarte mici la noi în țară. Ce pensie vor încasa românii care au muncit 35 de ani cu carte de muncă? Răspunsul este unul care îi va întrista pe mulți. Chiar dacă au zeci de ani de muncă la activ, românii care ies la pensie abia dacă pot duce un trai decent. De fapt, mulți dintre ei trebuie să aleagă dintre a își cumpăra mâncare sau medicamentele de care au nevoie. 

Sistemul de pensii din România – cum funcționează

Sistemul de pensii din România este un sistem de asigurări sociale obligatorii care are drept scop asigurarea unui venit de bază pentru pensionarii care își încetează activitatea profesională. Acest sistem este administrat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), care este responsabilă pentru înregistrarea contribuțiilor de asigurări sociale, evaluarea și acordarea dreptului la pensie.

În România, sistemul de pensii este finanțat prin contribuții de asigurări sociale plătite de angajatori și angajați, precum și de către persoanele care realizează venituri din alte surse, cum ar fi dividende sau chirii. Contribuțiile de asigurări sociale sunt colectate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și sunt transferate la CNPP.

Pentru a putea beneficia de o pensie în România, trebuie să fii înregistrat la CNPP și să plătești contribuții de asigurări sociale pentru o perioadă minimă de 10 ani. De asemenea, trebuie să îndeplinești anumite condiții de vârstă și de starea de sănătate pentru a putea solicita pensia.

Pensia de stat și pensia privată

Sistemul de pensii din România este compus din mai multe elemente.

Pensia de stat – aceasta este pensia plătită de către statul român din fondul de pensii. Acest fond este alimentat din contribuțiile angajaților, dar și din bugetul de stat.

  1. Pensia privată – aceasta este o formă de economisire individuală pentru pensie, în care angajatorul și/sau angajatul pot contribui lunar sau anual la un fond de pensii privat.
  1. Pensia suplimentară – aceasta poate fi obținută de către persoanele care lucrează în sectorul privat prin intermediul programelor de pensii suplimentare oferite de angajator.

Contribuțiile la fondul de pensii de stat sunt obligatorii pentru toți angajații și sunt calculate ca un procent din salariul brut. În prezent, aceste contribuții reprezintă 25% din salariul brut, iar angajatorii contribuie cu 21,25%, iar angajații cu 3,75%. 

Vârsta de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, dar există posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme în anumite condiții (cum ar fi boală, dizabilitate sau munca timp de cel puțin 35 de ani).

Pentru a primi o pensie de stat, este necesar ca un individ să fi plătit contribuții în fondul de pensii pentru cel puțin 10 ani. Cu cât perioada de contribuție este mai mare, cu atât va fi mai mare și pensia de stat. Cu toate acestea, în prezent, pensiile de stat sunt relativ mici, ceea ce face ca multe persoane să apeleze la forme de economisire suplimentare pentru pensie.

În ceea ce privește pensiile private și cele suplimentare, acestea sunt opționale și pot fi deschise de către individ sau de către angajator. 

Contribuțiile la aceste fonduri sunt voluntare și pot fi ajustate în funcție de nevoile individuale și de opțiunile de investiții disponibile. Pensia privată și cea suplimentară pot fi o opțiune atractivă pentru cei care doresc să economisească pentru pensie și să obțină o pensie mai mare decât cea oferită de fondul de pensii de stat.

Ce pensie vor încasa românii care au muncit 35 de ani cu carte de muncă

Românii care au muncit 35 de ani cu carte de muncă pot ieși la pensie. 

După retragerea din activitate, un român care a muncit 35 de ani primește mai puțin de jumătate din suma cotizată.

Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Perioada de cotizare este de 35 de ani, dar pensia obișnuită este de 50% din venitul lunar.

În medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce se pensionează. Adică sunt foarte puțini cei care reușesc să primească înapoi de la stat toți banii cotizați. 

La un salariu de 3.000 de lei brut, minimul pe economie, se duc la sistemul de pensii 595 de lei în fiecare lună. 

Adică, la acest calcul, ar veni o pensie de 1.260 de lei pe lună. 

Dacă te întrebi ce pensie vor încasa românii car au muncit 35 de ani cu carte de muncă, atunci, un român care are un salariu mediu net de 4.000 de lei va lua 1.275 de lei pensie lunară. 

Punctul de pensie se calculează Ponderând un salariu mediu la cei 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii. 

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în luna ianuarie 2023, pensia medie lunară în România a fost de 1.735 lei. Aceasta reprezintă o creștere de 9,1% față de pensia medie din luna ianuarie 2022.

Este important de menționat că această valoare reprezintă o medie, iar pensiile individuale pot varia în funcție de mai mulți factori, precum vechimea în muncă, salariul mediu pe economie și alte elemente care pot influența cuantumul pensiei.

Stagiile de cotizare și schimbări în legea pensiilor 2023

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Datorită Planului Național de Reziliență, legea pensiilor se va schimba anul acesta. 

Printre noutăți se numără introducerea unei noi formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar.

Se dorește corectarea unor inechități din sistemul public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

Noua lege va permite evaluarea tuturor dosarelor de pensii pentru recalculare. Astfel încât pensiile vor crește, dar în special cele mici. 

Vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei va crește eșalonat până în 2030 până la 63 de ani. Momentan este la 62 de ani. 

Sunt 5,71 de milioane de salariați activi în România. Dintre ei, 4,5 milioane lucrează în mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.