Ce pensie va încasa un român care acum primește 3.600 de lei pe lună. Câți bani îi vor intra în cont după recalculare, de la 1 septembrie

de: Daoud Andra
13 08. 2024

Peste 3 milioane de români vor beneficia de pe urma recalculării pensiilor. Veniturile lunare mărite ar urma să fie puse în aplicare de la 1 septembrie 2024, conform noii Legi a Pensiilor. Cu cât ar urma să crească pensiile, după recalculare, potrivit estimărilor, pentru românii care încasează în prezent un venit de 3.600 de lei pe lună.

Românii primesc pensiile recalculate, din luna septembrie

După îndelungi dezbateri în spațiul public, este pusă în aplicare noua Lege a Pensiilor. Reforma aplicată are drept obiectiv eliminarea inechităților din sistem. De asemenea, scopul este creșterea pensiilor mici, însă nu toți pensionarii vor beneficia de pe urma recalculării. La a doua recalculare, se vor aplica unele sporuri și al 13-lea salariu, însă nu toate pensiile vor crește în acest mod, potrivit explicațiilor date de directorul Casei Naționale de Pensii.

”Dacă ne referim la o decizie de pensionare, avem aici chiar un dosar cu deciziile de pensionare. În partea de antet, avem datele de identificare, mai jos avem datele cu privire la numărul total de puncte și la pensia în plată anterior recalculării – vorbim la data de 31 august. După aceea avem tot ce înseamnă stagiile de cotizare, cu toate palierele: stagiu de cotizare contributiv, stagiu de cotizare necontributiv, stagiu de cotizare asimilat și stagiul din sistemele neintegrate sistemului public de pensii.

După aceea avem numărul de puncte de stabilitate, numărul total de puncte care se adună punctele contributive cu punctele asimilate și cu punctele de stabilitate, rezultând un număr total de puncte care se înmulțește cu valoarea punctului de referință, rezultând noul cuantum al pensiei începând cu data de 1 septembrie”, a explicat Daniel Baciu, într-un interviu la Realitatea.

Cu cât ar urma să crească pensiile

Pentru un român care a cotizat 25 de ani la CAS și în prezent încasează o pensie de 3.637 de lei, suma pe care o va primi de la 1 septembrie va fi majorată cu aproximativ 2.000 de lei. Astfel, în urma recalculării, va încasa pe talonul de pensie 5.605 lei lunar.

Poșta Română urmează să distribuie luna aceasta deciziile de recalculare a pensiilor. Începând cu data de 16 august, angajații instituției vor distribui aceste decizii către toți beneficiarii din țară, potrivit unui anunț făcut recent.

”Compania Națională Poșta Română informează că, începând cu data de 16 august, va începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toți beneficiarii din țară. Factorii poștali vor fi prezenți pe teren a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”, anunță Poșta Română, prin intermediul unui comunicat.