Ce pensie primeşte un român care a muncit 30 de ani în Italia cu un salariu de 2.000 de euro. Calculul e făcut

de: Ștefan R. Apostol
25 08. 2023

După cum bine se știe deja, în Italia se află una din cele mai mari comunități de români, mare parte dintre aceștia aflându-se legal și cu taxele plătite la zi. Dar, așa cum se întâmplă peste tot, actuala situație de criză influențează considerabil și veniturile românilor de aici. În acest context, ne-am gândit să aflăm ce pensie primeşte un român care a muncit 30 de ani în Italia cu un salariu de 2.000 de euro. Citește mai departe și află și tu aceste detalii.

Sunt românii cea mai mare comunitate de străini din Italia în 2023?

Cu peste 1 milion de membri, comunitatea românească este cea mai numeroasă dintre comunitățile străine din Italia, precum și dintre comunitățile românești din străinătate.

În 1991 erau 10.000, ceea ce dă o idee despre cât de rapidă a fost creșterea sa, declara recent Benedetto Coccia, cercetător la Institutul de Studii Politice ‘S. Pio V’. Pio V’, unul dintre editorii studiului ‘Radici a metà. Trent’anni di immigrazione romena in Italia‘, realizat împreună cu Centrul de studii și cercetări Idos.

Vezi și: Afacerea cu care românii dau lovitura în această toamnă. Produsele sunt foarte căutate în Italia şi Germania

Studiul a fost prezentat la Roma în cadrul conferinței ‘Românii din Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi‘, organizată la Campidoglio de Ambasada României în Italia, Institutul ‘S. Pio V’ și Idos. Pio V’ și Idos.

Conform aceluiași studiu, în Italia sunt 610.000 de angahați români, 50.000 de antreprenori și 63.000 de șomeri care sunt afectați de criză ca și italienii.

Cei care au un loc de muncă desfășoară în principal munci necalificate, de exemplu în agricultură sau în sarcini de îngrijire la domiciliu sau a persoanelor în vârstă, majoritatea dintre ei fiind cu acte de ședere în ordine și cu taxele aferente plătite la zi.

Ce pensie primeşte un român care a muncit 30 de ani în Italia cu un salariu de 2.000 de euro

În acest context, este bine de știut acest aspect, al unui român care lucrează de peste 30 de ani, cu forme legale, în Italia, având lunar un salariu de cel puțin 2.000 de euro.

Mai trebuie reamintit un sapect, și anume faptul că există anumite criterii de teritorialitate pentru impozitarea pensiilor străine plătite rezidenților fiscali italieni.

Conform legislației italiene, acestea sunt dictate de cel puțin doi factori:

  • Dispozițiile combinate ale articolelor 3, 23 și 49 din TUIR, care impun impozitarea în Italia a pensiilor străine ca venituri comparabile cu veniturile din muncă;
  • Din articolele 18 și 19 din Modelul de convenție împotriva dublei impuneri al OCDE, care stabilește criterii de teritorialitate diferite în funcție de caracterul privat sau public al pensiilor.

Vezi și: Ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani. Calculul care îţi arată exact

În același timp, mai trebuie amintit faptul că beneficiarii de pensii străine care se impatriază în Italia în regiunile sudice pot beneficia de un impozit de înlocuire de 7% pe aceste venituri.

Așadar, conform unei simulări publicate de Newsweek, un român care înasează lunar 2.000 de euro și a lucrat timp de 30 de ani pe teritoriul italian, va încasa o pensie de aproximativ 1.093 de euro, iar dacă salariul este de 1.500 de euro în construcții, cu 20 de ani de muncă, pensia va ajunge la cel mult 500 de euro.

Se iese la 67 de ani la pensie

Mai trebuie spus că, dacă angajatul respectiv a lucrat un număr de ani în România, la care se adaugă și cei 30 de ani din Italia, conform legislației de aici, acel român va trebui să facă dovada perioadei muncite, ulterior primind două venituri sub formă de pensii.

Vezi și: Veste de ultim moment pentru românii care merg des în Italia. Zbor nou pentru doar 40 de euro!

Legislația italiană stabilește și care este vârsta la care un angajat va putea ieși la pensi, cu condiția a minim 20 de cotizare la fondul de pensii, și anume la 67 de ani.