Ce organe afectează noul virus, în afară de plămâni. Situația este mai gravă decât se credea
Noul virus complică situația, pentru că afectează mai multe organe în afară de plămâni. Ce spun specialiștii despre noua descoperire? Ce s-a putut observa la mai bine de jumătate din pacienții internați din cauza COVID-19?
Ce organe afectează noul virus, în afară de plămâni?
Nou coronavirus ucide prin inflamarea și înfundarea alveolelor din cauza faptului că blochează accesul oxigenului până când toate organele esențiale vieții se opresc. Specialiștii din toată lumea au observat că virusul ar putea provoca inflamarea inimii, boli renale, disfuncții neurologice, cheaguri de sânge și daune intestinale sau probleme de ficat. Preponderența efectelor este foarte mare pentru a fi atribuite ”furtunii de citokine”.
Mai bine de jumătate din persoanele spitalizate din cauza COVID-19 au sânge sau proteine în urină și indică leziuni la nivelul rinichilor, susține Alan Klinger, efrolog la Yale University School of Mecine. „Este un număr uriaș de oameni care au această problemă. Acest lucru este nou pentru mine”, a spus Kliger. ”Cred că este foarte posibil ca virusul să se atașeze de celulele rinichiului și să le atace”.
Ce spun cercetătorii?
Medicii susțin că trebuie analizate și alte ipoteze pentru care un țesut este deteriorat, în special în privința insuficienței respiratorii. Cu toate astea, autopsiile oamenilor care au decedat în urma COVID-19 făcute de cercetătorii din Wuhan au indicat leziuni acute la rinichi.
”Ridică suspiciunea clară că cel puțin o parte a leziunilor acute de rinichi pe care le vedem rezultă din implicarea virală a rinichiului, ceea ce este diferit de ce s-a văzut la epidemia SARS din 2002”, a spus Paul M. Palevsky, nefrolog la University of Pittsburgh School of Medicine și președinte a Fundației Naționale pentru rinichi. Alt medic nu este de acord cu cele precizate mai sus, punând totul pe seama problemelor cardiace. „Par să fie bine în ceea ce privește partea respiratorie, dar dezvoltă o problemă cardiac.”