Ce obligație majoră are personalul medical nevaccinat. Ioana Mihăilă e fermă

Ce obligație majoră are personalul medical nevaccinat. Ioana Mihăilă e fermă
Ce obligație majoră are personalul medical nevaccinat.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat azi că „personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează”.

Ce obligație majoră are personalul medical nevaccinat

Ioana Mihăilă a spus că urmează să se modifice Ordinul pentru infecțiile asociate activității medicale, așa încât să facă mai indezirabilă absența vaccinării pentru personalul medical.

„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze.

Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a vizitat azi un cabinet unde se face vaccinarea în localitatea Porumbacu de Jos, din judeţul Sibiu şi a discutat despre vaccinare cu medicii de familie şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, potrivit Agerpres.

87.000 de teste antigen rapide, distribuite în farmacii

În urmă cu câteva zile, Ioana Mihăilă a spus că au fost distribuite la nivelul țării un număr de 87.000 de de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii și că circa 1.000 de farmacii și-au exprimat dorința de a face teste antigen rapide, însă nu a putut spune câte anume au obținut avizul.

”În cursul acestei săptămâni au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapid în toată ţara. Câte 2.000 de teste pe judeţe şi aproximativ 5.000 de teste la nivelul Bucureştiului. Farmaciile care au depus pentru avizare şi care au trecut prin procesul de formare a farmaciştilor care vor recolta efectiv testele antigen pot odată cu distribuirea acestor teste să le solicite de la Direcţiile de Sănătate Publică şi să le utilizeze.

Testele au fost puse la dispoziţie gratuit farmaciilor, cu recomandarea de a utiliza prioritar teste puse la dispoziţie gratuit, dar ele pot percepe un cost pentru serviciu, serviciu, care ar trebui să acopere timpul personalului care recoltează, echipamentele de protecţie”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI