Ce nu trebuie să găteşti sub nicio formă într-o tigaie neaderentă. Aşa o strici imediat, sigur nu ştiai

de: Ionuț Vieru
18 03. 2023

Tigăile neaderente sunt foarte utile și folosite des de toate gospodinele. Nu ar trebui să lipsească din bucătării, însă sunt anumite reguli pe care este bine să le urmăm atunci când gătim în ele, astfel încât durata lor de viață să fie prelungită.

Ce să nu gătești niciodată în tigaia neaderentă

În primul rând, trebuie să știți că tigăile anti-aderente nu trebuie folosite niciodată la temperaturi mari. De asemenea, nu trebuie lăsate goale să se preîncălzească. Dacă vei găti următoarele alimente într-un tigaie neaderentă, aceasta se va strica mult mai ușor.

  • Ingrediente acide

Aici vorbim despre alimente precum roșii, citrice sau vin. Dacă gătiți astfel de alimente într-o tigaie neaderentă, cu timpul se va strica și nu o veți mai putea folosi așa cum trebuie.

Citește și: Cum poți să cureți tigăile cu ketchup. Trucul are rezultate perfecte și durează 5 minute

  • Friptură

În general, tigăile anti-aderente nu sunt concepute pentru niciun tip de carne, cu atât mai puțin pentru friptură. Cărnurile trebuie gătite la temperaturi mari, iar astfel de tigăi nu trebuie folosite la foc puternic. Mai mult de atât, carnea nu va avea același gust și nici nu veți obține acea crustă crocantă.

  • Preparate la cuptor

În acest caz există și excepții, deoarece sunt pe piață tigăi non-aderente pe care le puteți pune la cuptor. Acest lucru ar trebui specificat pe spatele acestora, așa că fiți foarte atenți dacă producătorul a menționat acest lucru sau nu. În caz contrar, ar fi indicat să căutați un alt recipient pentru cuptor.

Greșeli pe care le faci atunci când folosești o tigaie neaderentă

Cum am precizat și anterior, tigăile și cratițele anti-aderente nu sunt concepute pentru temperaturi mari, iar de asta ne dăm seama ușoară, deoarece începe să fumege. Astfel de tigăi sunt concepute pentru preparate care se fac ușor, precum clătite, ouă sau o omletă.

O altă greșeală pe care ar trebui să o evitați atunci când folosiți o tigaie neaderentă este folosirea grăsimilor. Nu este o greșeală foarte gravă, însă, pe termen lung, din cauza faptului că alimentele nu mai alunecă ușor în tigaie, este posibil să întâmpinați situații în care mâncărurile se vor lipi parțial. Cel mai indicat ar fi să folosiți doar un strop de ulei sau puțin unt.

Citește și: Fructul care curăță instant arsura de pe tigăi. Vor fi imaculate, ca noi în câteva secunde

Nu este bine să folosiți ustensilele de metal într-o tigaie anti-aderentă. Cele din lemn, plastic rezistent la temperaturi mari sau silicon sunt mult mai bune atunci când folosiți o astfel de tigaie. Cu cele din metal veți zgâria tigaia, ceea ce va face ca mâncarea să se lipească.

Tigaia neaderentă nu trebuie spălată în mașina de spălat vase, deoarece apa foarte fierbinte sau detergenții puternic pot afecta în timp tigaia. Un burete moale, puțină apă călduță și detergent de vase este tot ce aveți nevoie pentru a o curăța.