Ce nu trebuie să faci niciodată pe drumurile din Bulgaria. Sfaturi importante pentru toţi românii care aleg această destinaţie de vacanţă
Românii au dat iama la bulgari, iar acum când temperaturile de afară s-au încălzit, foarte mulți dintre cetățenii României au optat pentru o excursie sezonieră la vecinii din Sud. Iată ce trebuie să știi dacă optezi să pleci în vacanță în Bulgaria. Sfaturi importante pentru toţi românii.
Ce nu trebuie să faci niciodată pe drumurile din Bulgaria
Fie că vorbim despre o excursie în capitala Sofia sau un sejur all-inclusive la Nisipurile de Aur, românii preferă să se bucure de ofertele incredibile puse la bătaie de către oficialii din Bulgaria.
Dacă te pregătești de o excursie cu mașina ta personală, iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi.
Este foarte important să fii la curent cu detaliile privind drumurile și felul în care poți circula în siguranță, până ajungi la destinația stabilită. Care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți, atunci când decizi să mergi pe drumurile care duc spre Bulgaria.
Cât costă și de unde cumperi vignetă pentru Bulgaria
În primul rând, foarte important este să cumperi vigneta de Bulgaria, când intri în statul vecin. Aceasta se cumpără de la vamă sau benzinăriile din apropiere și costă 15 leva/săptămână, iar dacă plănuiești să stai mai mult de atât, poți scoate din buzunar 30 de leva pe lună.
Nu uita să procuri vigneta, pentru a evita să primești amenzi usturătoare. Dacă nu ai reușit să o cumperi de la locurile menționate anterior, aceasta se poate cumpăra online de aici. Selectează limba română sau engleză și urmărește pașii care te îndrumă spre cum să achiziționezi vigneta.
În funcție de alte rute alese, vei avea de achitat anumite taxe la punctele de frontieră, precum taxele de pod sau pentru trecerea cu feribotul. Un alt lucru important este să nu uiți talonul mașinii cu care călătorești, în cazul în care vorbim despre un autoturism personal și nu microbuz.
Ce acte îți trebuie ca să intri în Bulgaria
Așa cum bine știm, Bulgaria face parte din Uniunea Europeană, așadar românii pot depăși granița statului vecin doar cu o carte de identitate, iar cei care nu au buletin pot intra cu pașaportul, singura condiție fiind ca aceste acte să fie, binențeles, valabile.
Nu ai nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria, dar copiii care nu au împlinit 14 ani și deci nu au buletin trebuie să aibă și ei un pașaport valabil, pentru a intra în țară fără probleme.
Dacă minorul este însoțit de tutore sau lipsește unul dintre părinți, este necesar ca responsabilul copilului să aibă la el cazierul și o procură notarială.
Informații utile despre drumurile din Bulgaria
Benzinăriile din Bulgaria au prețuri apropiate de cele din România. Pe drumurile bulgare vei găsi stații precum OMV, Lukoil, Petrol sau Gazprom. Recomandat este să plătești cu bani cash.
Cât privește parcarea în statul bulgar, aceasta se face doar în spațiile special amenajate: la hotel, în parcările cu plată din stațiuni sau în locurile marcate cu albastru.
Șoferii care-și vor parca mașina iregulamentar vor avea probleme, iar automobilul va fi ridicat de serviciul de ridicări mașini Spider, taxa de recuperare fiind extrem de mare.
În cazul în care ai ghinionul de a face un accident rutier pe străzile din Bulgaria, autoritățile locale trebuie anunțate deîndată. Oficialii români îți recomandă să ai asigurare care să acopere și zona Bulgariei.
Bulgarii nu stăpânesc foarte bine limba engleză, așa că cel mai probabil te-ai înțelege în română cu ei mai degrabă decât în alte limbi.
În ceea ce privește regulile de circuație, bulgarii poartă mereu centura de siguranță iar pe drumurile dinafara localităților circulă cu o viteză de 50 – 60 km/h.