Ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar. Se va enerva teribil, e interzis
Atunci când ne decidem la ce restaurant mergem, este important să știm că tratarea ospătarului cu respect este un standard în ceea ce privește eticheta culinară. Cu alte cuvinte, este absolut necesar dacă ai dubii că mâncarea ta va fi alterată de un chelner nemulțumit. Dar, dacă uiți de etichetă, lucrurile se complică. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Eticheta cere etichetă! Ce să faci când mergi într-un restaurant
Unele gesturi pe care clienții le fac în efortul de a fi de ajutor le pot cauza clenerilor o mulțime de bătăi de cap, și chiar nu ai putea ști niciodată dacă nu ai lucrat în acest domeniu.
Crezi că ești de ajutor stivuind ceștile și farfuriile la sfârșitul mesei? Ne-am gândit că ar fic azul să știi ce e nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar, atunci când mergi într-un restaurant. De altfel, eticheta cere etichetă, iar aceste situații este bine să le eviți.
Vezi ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar
Tuturor ne place să ne considerăm clienți grijulii atunci când luăm masa în oraș, dar un număr șocant de oameni sunt destul de nepoliticoși cu ospătarul lor. Dacă ai lucrat vreodată la un restaurant, știi despre ce vorbim. Oaspeții care pocnesc din degete, se plâng de greșelile din bucătărie și apoi lasă prea puțini bani pentru bacșiș.
Ieșitul la restaurant ar trebui să fie distractiv și este important să fii respectuos cu angajații din restaurant. Iată câteva sfaturi despre ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar. De câte dintre ele sunteți vinovați?
1. Când ceri o fotografie poate fii enervant pentru un ospătar
S-ar putea să fii în oraș la o aniversare sau la o cină specială în familie și să dorești să comemorezi seara cu o fotografie, dar ultima persoană căreia ar trebui să îi ceri acest lucru este ospătarul. Aceștia au un program de respectat, astfel încât să își poată mulțumi toți clienții și să îi servească în timp util.
2. Când strângi tu farfuriile unele peste altele, în lista cu ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar
Este sfârșitul mesei și ospătarul a fost foarte amabil, așa că te decizi să îl ajuți stivuind farfuriile la capătul mesei, astfel încât să le poată lua rapid. Cu toate acestea, actul tău de bunătate s-ar putea să nu fie de fapt de ajutor pentru ospătar.
Cu toate acestea, alți angajați de restaurant au spus că le place foarte mult când clienții încearcă să ajute, trebuie doar să fii atent să nu stivuiești farfuriile astfel încât șervețelele să fie lipite de ele.
3. Enervezi un ospătar când pocnești din degete pentru a le atrage atenția
Există multe moduri de a atrage atenția ospătarului atunci când ai nevoie de el, dar pocnitul din degete nu sunt unul dintre ele.
4. Când vă certați pentru nota de plată, nu este bine
Poate crezi că este drăguț să te cerți cu tovarășii de cină despre cine plătește masa, dar ospătarului, cu siguranță nu-i place.
5. Când nu le spui că ai nevoie de ceva. Asta intră în lista cu ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar
De fapt, nu-ți place ce ai comandat sau ospătarul a uitat din greșeală ketchup-ul, dar nu le diminua bacșișul doar pentru că nu le-ai spus nimic.
6. Dacă îi chemi de la alte mese, poate deveni enervant
În timp ce pocniturile din degete sunt pur și simplu nepoliticoase, să chemi ospătarul în timp ce vorbește cu o altă masă este nedrept față de ceilalți clienți din restaurant. Atunci când ospătarul asistă o altă masă, va trebui să ai răbdare să termine, ulterior poți să îl chemi.
7. Stai cu scaunul împins până în spate. E cazul să fii atent
Restaurantele pot fi destul de aglomerate, mai ales la orele de vârf. Dacă ești așezat într-o încăpere îngustă sau de-a lungul unui hol și observi că ospătarul se înghesuie în spatele scaunului tău pentru a ajunge la alte mese, fii respectuos și deplasează-ți scaunul pentru ca acesta să poată trece. Dacă iei masa cu copii, așează-i în partea cea mai strâmtă a mesei, astfel încât adulții să aibă mai mult spațiu pentru a se așeza.
8. Nu ai comanda pregătită enervează ospătarul
Este perfect acceptabil dacă ai nevoie de puțin timp în plus pentru a te uita peste meniu, mai ales dacă nu ai mai fost la un anumit restaurant înainte. Cu toate acestea, dacă ospătarul tău a revenit de două sau trei ori, dar tu ești încă prea ocupat să vorbești pentru a arunca măcar o privire la meniu, probabil că îi calci pe nervi. Fă-ți un scop din a decide ce vei comanda înainte de a te lansa într-o conversație lungă. Vei economisi timp și probleme pentru toată lumea.
9. Vorbești la telefon la masă, nepoliticos și enervant
Puține lucruri sunt mai enervante decât un client care încearcă să comande în timp ce vorbește la telefon cu altcineva, sau, și mai rău, se enervează că un ospăar este la masă în timp ce el vorbește la telefon. Dacă ieșițla restaurant, pune telefonul deoparte. Poți oricând să ieși afară pentru a răspunde la un apel dacă este crucial, dar nu-l ridica la masă. Este o lipsă de considerație atât față de ospătar, cât și față de persoanele cu care iei masa.
11. Îndeși lucruri în pahare, pe lista cu ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar
Când vine vorba de curățarea mesei, este destul de neplăcut să trebuiască să pescuiești un șervețel murdar dintr-un pahar plin. Faci lucrurile mai ușoare pentru ospătarul tău și lasă șervețelele murdare pe masă, unde pot fi ridicate rapid și ușor. Acest lucru este valabil și pentru pachetele de zahăr sau ambalajele paielor.
12. Dacă îți lași copiii nesupravegheați, devine un aspect enervant pentru ospătari
Să-ți scoți copiii în oraș să mănânce poate fi distractiv, dar să le permiți celor mici să se ridice și să hoinărească singuri prin restaurant este o rețetă pentru dezastru. Asigură-te că îi însoțești pe copiii mici atunci când părăsesc masa pentru a te asigura că nu se pierd sau că nu deranjează alți oaspeți. De asemenea, ospătarii care transportă mâncarea pot avea probleme în a vedea copiii mici. Nu ai vrea ca micuțul să ajungă să se împiedice de un chelner și să fie acoperit de spaghete.
Concluzie
Eticheta într-un restaurant, indiferent că vorbim de ospătar sau client, este la fel de importantă. Până la urmă acest aspect denotă gradul de civilizație, interesul ospătarului de a-ți face șederea plăcută și, în același timp, denotă respectul tău față de acel ospătar care te servește. Acstea sunt doar o parte dintr-o listă lungă despre ce nu trebuie să faci niciodată în faţa unui ospătar. Ar fi cazul să ții cont de ele, astfel lucrurile vor fi plăcute și fără incidente sau nemulțumiri.