Ce nu este bine să faci pe 1 Martie 2024. Superstiții de Mărțișor
Într-o zi plină de tradiție și semnificații, 1 Martie reprezintă un moment important în cultura românească. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care este recomandat să le eviți pentru a nu atrage ghinionul asupra ta. Ce nu este bine să faci pe 1 Martie 2024? Ziua de 1 martie vine cu multă semnificație, iar superstițiile de Mărțișor sunt respectate până în ziua de azi. Iată ce ar trebui să eviți să faci pentru a te proteja de energiile negative.
Tradiții și obiceiuri de 1 Martie
1 Martie marchează începutul primăverii în tradiția românească și este sărbătorit cu bucurie și entuziasm în întreaga țară. Printre tradițiile și obiceiurile de 1 martie se numără:
Vezi și: Semnificația Mărțișorului. Legenda, tradiții și superstiții
Mărțișorul este un simbol al primăverii și al renașterii naturii. Este o mică brățară sau broșă, realizată dintr-un șnur alb și roșu, pe care oamenii o poartă și o oferă celor dragi pentru a le ura noroc și sănătate în noul an. Se spune că e bine să dăruiești și să porți mărțișoare pentru a aduce bucurie și prosperitate în viața ta.
Un obicei vechi este să porți mărțișorul toată luna martie, apoi să agăți șnurul într-un copac. Se spune că vei atrage prosperitate și noroc în tot anul.
Pe lângă schimbul de mărțișoare, bărbații oferă ghiocei și zambile femeilor, care semnifică venirea primăverii.
Mărțișorul are o semnificație specială în cultura românească. Acest mic simbol împletit din fire roșii și albe simbolizează începutul primăverii, curajul, norocul și fertilitatea.
Înainte să devină un simbol al sărbătorii de 1 martie, Mărțișorul era folosit ca un talisman pentru protecție împotriva spiritelor rele și a bolilor. Astăzi, este considerat un cadou potrivit pentru a transmite urări de bunăstare și prosperitate celor dragi.
Ce nu este bine să faci pe 1 Martie 2024
Cu toate că Mărțișorul este asociat cu norocul și bucuria, există și superstiții legate de această sărbătoare. Printre cele mai cunoscute superstiții de Mărțișor se numără:
Se crede că aruncarea sau ruptul Mărțișorului poate aduce ghinion și necazuri în noul an. Este mai bine să porți Mărțișorul până la finalul lunii martie și apoi să-l agăți de un copac ca să îți aducă noroc.
Se spune că Mărțișoarele folosite aduc ghinion și necaz. Prin urmare, este important să alegeți sau să oferiți doar Mărțișoare noi și nefolosite pentru a evita influențele negative.
Tradițional, Mărțișoarele sunt purtate toată luna martie. Purtatul lor înainte poate aduce ghinion.
În ciuda atmosferei de primăvară și a bucuriei aduse de sărbătoarea de 1 martie, există unele lucruri pe care este bine să le eviți pentru a te proteja de influențele negative:
Este recomandat să eviți orice discuții tensionate sau conflicte în această zi, deoarece se crede că acestea pot atrage ghinionul și nefericirea în noul an.
De asemenea, nu e bine să plângi în această zi pentru că se spune că vei avea un an plin de necazuri și tristeți.
În plus, nu trebuie să dai jos șnurul alb cu roșu de la mână. Nu îl arunca la gunoi, ci la finalul lunii atârnă-l de un copac.
Vezi și: Idei de cadouri pentru 8 Martie. Daruri cu care poți impresiona de Ziua Femeii
Mărțișorul trebuie legat cu un singur nod și se spune că atât timp cât îl porți te apără de ghinioane.
Se spune că de 1 Martie este bine să consumi vin roșu ca să ai un an plin de prosperitate.
De 1 Martie, fă tot posibilul să nu te cerți cu cineva și să nu stai supărat, pentru că vei rămâne așa până la venirea toamnei.
Superstiții de 1 Martie
În unele regiuni, există o superstiție care spune că Baba Dochia va trimite înapoi gerul dacă de 1 Martie te ocupi de activități gospodărești. Se consideră că singura activitate permisă în această zi ar trebui să fie pregătirea bucatelor pentru masă. Orice altă activitate, cum ar fi spălatul sau măturatul, ar trebui evitată.
Vezi și: Mărțișoare norocoase. Ce simboluri trebuie să alegi
Tradiția Mărțișorului este una veche de câteva sute de ani, însă rămâne un obicei îndrăgit și în prezent. Alegerea culorilor nu este întâmplătoare: roșul simbolizează viața, asociată cu femeia, în timp ce albul reprezintă înțelepciunea, asociată cu bărbatul. O altă variantă este că roșul semnifică sângele, în timp ce albul zăpada.
Practica și obiceiurile legate de Mărțișor variază în funcție de regiunea țării. De exemplu, în Transilvania, localnicii obișnuiesc să atârne mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice. Se crede că acest gest îi protejează pe cei care îl practică de influențele negative.
În Moldova și Bucovina, tradiția spune că fetele ar trebui să ofere mărțișoare băieților de 1 Martie, nu invers. În schimb, băieții se vor revanșa pe 8 Martie, de Ziua Femeii, oferind cadouri fetelor care le-au dăruit mărțișoare anterior.
Totodată, babele de martie vestesc venirea primăverii. Se spune că în aceste zile, Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară se face puțin mai cald, iar iarna lasă loc primăverii să vină.
Babele reprezintă o tradiție pur românească. De la 1 până pe 9 martie, fiecare își alege o zi, sau mai bine zis o babă. În anumite zone, baba este aleasă în funcție de ziua de naștere. Dacă ești născut pe 9, baba ta e pe 9 martie, iar dacă ești născut pe 31, baba ta va fi pe 4 martie (3+1).
„Așa cum va fi vremea în așa zi, așa este și firea omului respectiv”, spun unii bătrâni. Alții afirmă că „așa cum este vremea în acea zi, așa va fi și următorul an pentru omul respectiv”.
Adică, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, acel om este voios și bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor. Dacă, în schimb, este întunecat, atunci acela nu este un om bun la suflet și este cam supărăcios. Tot în tradiția românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi, este semn de bogăție.