Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare. Alimentele interzise în această zi. Nu le consuma, e mare păcat

de: Ionuț Vieru
14 04. 2023

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, una cu o semnificație foarte importantă din punct de vedere religios, Iisus fiind răstignit în această zi. Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare și ce alte tradiții și obiceiuri sunt respectate, aflați în rândurile următoare.

Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare

Vinerea Patimilor, așa cum mai este denumită în popor, este o zi în care sunt respectate o serie de tradiții și obiceiuri, însă vine și cu interdicții creștine. Conform unor superstiții, nu este permisă sacrificarea animalelor sau păsărilor în această zi.

În Vinerea Mare nu trebuie să muncești, să speli, să coși să gătești sau să faci alte treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Potrivit superstițiilor, cei care vor face treabă în Vinerea Patimilor vor avea parte de un an lipsit de oportunități.

În această zi nu este bine să te tunzi sau să vopsești ouăle. Acestea pot fi vopsite doar în Joia Mare sau sâmbătă. În Vinerea Mare nu ai voie să consumi urzici, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. Totodată, nu se consumă oțet, pentru că buzele lui Iisus au fost udate cu oțet atunci când a cerut apă.

Citește și: Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer

De Vinerea Mare, unii credincioși țin post negru, adică nu consumă apă sau mâncare, pentru a avea spor și sănătate. Cei care respectă aceste tradiții vor fi ocoliți de boli și alte primejdii, conform tradiției.

Ce semnificație are Vinerea Mare

În Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui  Iisus Hristos și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. Este o zi care face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă numită Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. De asemenea, în această zi se ține post negru.

O altă denumire pentru această zi este Vinerea Seacă, deoarece oamenii țin post negru. În această seară are loc denia Prohodului Domnului și se face pomenire la patimile lui Iisus. Potrivit tradiției, oamenii merg la morminte și aprind lumânări celor trecuți în neființă.

Citește și: Păcatul pe care oamenii îl fac în Postul Paștelui. Mulți români nici nu își dau seama

Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se face nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Tot în această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia. În timpul acesteia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. Acesta este un simbol al coborârii e pe Cruce a lui Iisus și a pregătirii trupului său spre înmormântare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în Vinerea Mare

„Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Isus, tu care, pentru a obţine pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, aminteşte-ţi că sunt una din oiţele pe care le-ai răscumpărat cu preţul Sângelui tău prea sfânt; tu care, atunci când toţi oamenii din jur mă vor abandona şi nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, eşti singurul care vei putea să mă mângâi şi să mă salvezi, învredniceşte-mă să te primesc ca viatic; nu permite ca să te pierd pentru veşnicie şi să fiu izgonit în infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin.”