Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2024. E mare păcat
Miercurea Mare din Săptămâna Sfânta este o zi dedicată curățeniei în casă, postului și spovedaniei. Credincioșii se pregătesc spiritual și fizic pentru noaptea de Înviere. Credincioșii participă la slujbele speciale dinainte de Paște, numite denii, își pregătesc hainele noi pe care le vor purta în ziua Învierii și vor spăla ultimele haine, pentru că este ultima zi în care se poate face acest lucru. Iată ce nu este bine să faci în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2024.
Miercurea Sfântă – tradiții și obiceiuri
Săptămâna Mare începe după Duminica Floriilor sau Intrarea lui Iisus în Ierusalim. În zilele de luni până miercuri, credincioșii fac pregătirile necesare pentru ziua de Înviere.
Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români
Aceasta este ultima zi în care se poate face curățenia în casă, se pot spăla rufe și este ziua în care mulți se spovedesc și se pregătesc spiritual pentru Paște.
Miercurea se pregătesc hainele noi, se scot la aerisit păturile și alte textile.
Pe plan spiritual, postul încă se ține, iar în următoarele două-trei zile, unii țin post negru.
Miercurea Sfântă este un moment în care credincioșii se spovedesc și se împărtășesc. Acesta este momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi, în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.
Maria Magdalena a luat un vas cu mir înmiresmat pentru a îl atinge pe creștet pe Iisus. I-a șters lacrimile care îi picurau pe picioare cu părul și a fost transformată, prin smerenia ei, în mironosiță.
Totodată, Miercurea Sfântă este o comemorare a momentului când Iisus a fost vândut de Iuda fariseilor pentru 30 de arginți. Unii credincioși țin post în toate zilele de miercuri de peste an.
Ce nu este bine să faci în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor 2024
În Miercurea Sfântă se oficiază slujba Sfântului Maslu. Se spune că în această zi nu trebuie să fii supărat pe nimeni, să vorbești urât, să ai gânduri necurate sau să fii invidios ori să bârfești.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii
Este interzis ca femeile să toarcă pentru că se spune că acest lucru ar putea să întoarcă mințile celor care o fac.
Totodată, din popor se spune că cei care țin post negru vor fi feriți de boli tot anul. În unele sate, cenușa din sobă este strânsă și se aruncă în grădină pentru un rod bogat.
Începând cu această zi, bărbații trebuie să stea pe lângă case și să ajute la pregătiri. Se ține post in Miercurea Mare până seara, după Liturghia Darurilor, când se consumă pâine și legume fierte fără ulei.
Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu
Gândurile negre trebuie eliminate în această zi. Certurile trebuie rezolvate pentru a avea pace. Nu e bine să te enervezi, să te superi sau să arunci cu vorbe grele în această zi.