Ce nu este bine să faci în a treia zi de Paște. E mare păcat dacă încalci această tradiție

de: Dana Cazacu
18 04. 2023

Paștele sau Duminica Învierii este o sărbătoare creștină și culturală care comemorează învierea lui Iisus din morți. A avut loc în a treia zi a înmormântării sale după răstignirea sa de către romani. Este celebrată timp de trei zile consecutive. În acest an, Paștele pică pe data de 16 aprilie. Legat de această sărbătoare există mai mule tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce nu este bine să faci în a treia zi de Paște.

Ce nu este bine să faci în a treia zi de Paște

Paștele are o durată de trei zile și este o sărbătoare creștină care comemorează Învierea lui Iisus Hristos din morți. În calendarul creștin ortodox, a treia zi de Paște este cunoscută sub numele de Marțea Albă din Săptămâna Luminată. Această zi este considerată ca fi ultima zi a perioadei pascale și marchează sfârșitul celebrării Învierii lui Iisus Hristos din morți.

În această zi, se sărbătorește faptul că Iisus Hristos a înviat și că speranța în Învierea cea de Apoi a fost întărită. De asemenea, în această zi se continuă tradiția de a mânca ouă roșii și alte mâncăruri specifice acestei sărbători.

Vezi și Informația dimineții pentru pensionarii cu sub 1700 de lei: se întâmplă înainte de Paște, intră banii direct în cont

A treia zi de Paște

În plus, a treia zi de Paște este o zi dedicată în special sfinților care au luptat pentru credință și pentru Biserica Ortodoxă. Acestea includ martirii, confesorii și pe cei care s-au dedicat vieții monahale. În această zi, credincioșii ortodocși se roagă pentru a primi puterea și înțelepciunea necesară pentru a urma exemplul acestor sfinți și pentru a trăi o viață sfântă și virtuoasă.

Marțea Albă este considerată o zi liberă, astfel încât angajații să să aibă timp să se bucure de această sărbătoare și să petreacă timp cu familia și prietenii. În plus, în multe biserici ortodoxe se organizează slujbe speciale și procesiuni în această zi, pentru a marca sfârșitul perioadei pascale și pentru a celebra învierea lui Iisus Hristos din morți.

Tradiții și obiceiuri pentru a treia zi de Paște

Legat de a treia zi de Paște există o serie de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii ortodocși le respectă cu strictețe. Potrivit acestora poți avea noroc tot anul dacă faci anumite lucruri, dar poți avea și ghinion dacă încalci anumite tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce nu este bine să faci în a treia zi de Paște:

  • în această zi nu se lucrează
  • nu se spală în a treia zi de Paște
  • nu se face curat
  • este interzis să se calce.

Citește și Adevărul despre lumina de Paște: Ce explicații științifice și nu numai sunt pentru minunea din Sfântul Mormânt

Ce este bine să faci în a treia zi de Paște, potrivit tradițiilor și obiceiurilor:

  • vizitele făcute în Prima zi de Paște se întorc în această zi, potrivit tradițiilor din Moldova, pentru a fi ferit de rele
  • în a treia zi de Paște ouăle de pot ciocni și dos cu dos sau coastă cu coastă
  • ziua a treia de Paște este reprezentată de Umblatul cu pasca, un obicei în care oamenii obișnuiau să își viziteze rudele și prietenii
  • potrivit unor obiceiuri, finii dăruiau nașilor și cumătrii între ei, colaci și pască
  • în zonele de la țară, femeile dădeau de pomană pască și vin roșu, de sufletul celor decedați
  • femeile dau de pomană vinul roșu și pasca care au rămas de la Paşte.

Lucruri interzise în a treia zi de Paște