Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Obiectul pe care să nu-l folosești sub nicio formă
Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc și una dintre cele mai importante din luna august. Aflați în rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri sunt respectate și ce nu este bine să faci în această zi.
Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, dar există și restricții. Aceștia nu au voie să facă anumite lucruri, deoarece este păcat.
În această zi nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului. De asemenea, este interzis să consumăm vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan și al Mântuitorului Iisus Hristos. Tot în această zi nu este bine să folosim cuțitul. În schimb, totul se rupe cu mâna.
În același timp, nu este bine să consumăm alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângelui vărsat de către Sfântul Ioan. Nu se consumă nici varză în această zi, deoarece se spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan a fost întemnițat de Irod Antipa, după ce l-a criticat pe acesta pentru faptul că a luat-o în căsătorie pe Irodiada, cumnata sa. Evanghelia ne arată că Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, să-i danseze, cu ocazia zilei sale de naștere.
Irod a fost fermecat de dansul tinerei și i-a promis că îi oferă jumătate din împărăție. Cu toate acestea, ea nu a fost mulțumită doar cu atât. Salomeea a cerut, la îndemnul mamei sale, care îl ura pe Sfântul Ioan, capul Sfântului.
Irod a poruncit să-i fie tăiat capul lui Ioan, iar pentru a-i demonstra că i-a respectat porunca, a adus capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tavă de argint. Trupul Sfântului a fost îngropat în orașul Samaria. Potrivit istoricilor, capul acestuia ar fi îngropat în fortăreața Machaerus sau în palatul lui Irod din Ierusalim.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Tatăl său a fost preotul Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron.
Nașterea Sfântului Ioan a fost vestită de către îngerii Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta avea slujbă la templu. Din cauza faptului că preotul Zaharia nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Există o lungă perioadă din viața Sfântului despre care nu există foarte multe informații. Cu toate acestea, se cunoaște faptul că s-a retras în pustiu, singur, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui a fost de a anunța venirea lui Iisus Hristos.
Citește și: Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificație, tradiții și obiceiuri
Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi.
Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”.