29 nov. 2022 | 18:00

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă

Diverse
Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă
Ce să nu faci de Sfântul Andrei

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei? Sfântul Andrei este cunoscut în popor ca fiind ocrotitorul românilor și este prăznuit pe data de 30 noiembrie. Ca și în cazul mai multor sărbători creștine, exista mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei

Noaptea de Sfântul Andrei, adică 29-30 noiembrie, este considerată echivalentul Halloween-ului românesc, deoarece există foarte multe tradiții și superstiții legate de aceasta. Sfântul Andrei mai este denumit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenței sale pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.

O superstiție spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om. De asemenea, „bariera” dintre viață și moarte este mai slabă, iar strigoii și moroii încep să umble pe pământ în locurile pe care le le vizitau atunci când erau pe pământ.

Bătrânii spun că, pentru a te proteja împotriva lupilor și să nu-i aduci în casă sau în gospodărie, este bine să nu torci, să nu îți piepteni părul, să nu dai gunoiul afară și să nu faci curat, nici în casă, nici în grajd.

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei strigoii umblă pentru a fura „mama vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Strigoii sunt spiritele celor care au trecut în neființă și care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo.

În noaptea de Sfântul Andrei, spiritele devin distrugătoare, aducând cu ele boli, nefericire și calamități. Pentru a te proteja de strigoi, tradiția spune să ungem ferestrele casei, grajdului, ușile și cotețele cu usturoi.

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Andrei s-a născut într-o localitate de pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, numită Betsaida. De asemenea, este fratele Sfântului Apostol Petru. Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli și primul care l-a urmat pe Iisus Hristos.

Petru și Andrei au renunțat la meseria lor pe care o practicau, ei fiind pescari, pentru a-l urma pe Hristos. După Învierea Domnului, cei doi au devenit „pescari de oameni”.

Totodată, Sfântul Andrei mai este denumit și „Cel dintâi chemat”, pentru că a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Numele „Andrei” înseamnă „viteaz” și „bărbătesc”, derivă din grecescul „Andreas”.

Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci

Peștera în care s-a adăpostit Sfântul Andrei se află la doar 80 km de Constanța, foarte aproape de localitatea Ion Corvin. Mii de credincioși vin aici pentru a-l cinsti pe Sfântul Andrei. Unii istorici și teologi spun că el a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Andrei a fost condamnat la moarte prin răstignire.. Acesta nu s-a considerat vrednic să fie ucis la fel ca și Iisus Hristos, așa că a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignirea cu capul în jos pe o cruce în formă de X. Aceasta a fost numită „crucea Sfântului Andrei”.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Reguli de aur pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Așa te vei bucura de roade bogate și sănătoase
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro