Ce nu e bine să faci sub nicio formă în ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

de: Anca Lupescu
08 11. 2021

Românii sărbătoresc astăzi, 8 noiembrie, o zi importantă din calendarul ortodox, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

Este o sărbătoare importantă din an, în care mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care credincișii nu trebuie să le facă astăzi.

Ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este una foarte importantă în calendarul ortodox. Există la noi în țară mai multe biserici și mănăstiri cu hramul Sfinților Arhangheli. Mihail și Gabril sunt sărbătoriți alături de toți îngerii, considerați păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte.

De fapt, numele întreg al sărbătorii este Soborul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și al tuturor cereștilor puteri. Cei doi sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Români.

Sărbătoarea îngerilor a început în secolul cinci și s-a răspândit în tot Răsăritul creștin. Sfântul Mihail este protectorul călugărilor, al armatelor creștine și al voievozilor care purtau pe câmpul de luptă icoana marelui Arhanghel. În iconografie el este înfățișat purtând în mână o sabie de foc și are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, Sfântul Gabril este protectorul fecioarelor creștine, al familiei și al mamelor, al copiilor și al călugărițelor.

Tradiții și superstiții

În ce privește tradițiile, creștinilor le era interzis să lucreze în această zi. Oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli Mihail și Gabril despre care se spune că iau suflete celor care mor.

În zi, credincioșii puneau în calea preotului haine pentru a trece peste ele și a obține vindecare pentru cei care le vor purta.

În această zi se mănâncă pește pentru a fi ferit de boală și pagubă.

Oamenii din regiunile de munte îi credeau pe Arhangheli ocrotitori ai oilor. În această zi ei făceau o turtă de făină de porumb, simbol al fertilității.

Aruncă această turtă și dacă ea pică cu fața în jos, oile vor fi sterpe, iar dacă pică cu fața în sus, vor avea parte de miei.

Cei care muncesc în această zi se vr chinui la ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Oamenii trebuie să aprindă lumănări pentru vii și morți. Se dau ofrande de pomană pentru morți în sâmbăta de dinaintea sărbătorii.