Ce nu au voie să facă românii care stau la bloc, la parter. Este interzis prin lege, dar puţini ţin cont de ea

de: Sabina Anastasia
11 05. 2024

Nu ai voie să construiești balcon la parterul unui bloc, dacă nu deții autorizație. În cazul în care crezi că poți scăpa basma curată dintr-o astfel de situație, te înșeli. Un român din municipiul Iași trebuie să suporte singur toate cheltuielile, din cauza deciziei greșite pe care a luat-o. Verdictul judecătorilor.

Nu ai voie să construiești balcon la parterul unui bloc

Toți românii știu că nu au voie să pună bazele unei lucrări de construcție, dacă nu dețin autorizație din partea autorităților în acest sens, însă majoritatea ignoră acest lucru. Astfel, construiesc, de exemplu, un balcon, însă peste câțiva ani sunt obligați să îl demoleze și să suporte singuri și cheltuielile.

I s-a întâmplat unui român din municipiul Iași, care a construit un balcon la partenerul blocului. Nu doar el prezenta o astfel de construcție ilegală, ci și unii dintre vecini. Cazul său însă, a ajuns în instanță, unde judecătorii nu au ținut cont de motivele ușuratice invocate de cetățean.

Proprietar din Iași, amendat și obligat de instanță să demoleze balconul

În octombrie 2019, Poliția Locală din municipiul Iași a observat extinderea balconului apartamentului lui Vasile A. prin adăugarea unui tronson de ieșire către spațiul verde din jurul imobilului. Agenții de poliție au constatat că acesta nu deținea autorizație de construcție pentru lucrările sale.

Acționând potrivit legii, autoritățile l-au amendat pe Vasile A. cu suma de 1.000 de lei, impunându-i totodată termen de a intra în legalitate până pe 1 martie 2020. Reglementările din cadrul procesului verbal au fost contestate de român, însă respinse definitiv de instanță în februarie 2022.

Nicio explicație a proprietarului nu a rezistat pe masa judecătorilor

La scurt timp, pe fir a intervenit Primăria Iași, care a cerut în instanță aprobarea desființării lucrărilor efectuate ilegal la parterul blocului, în cazul de față fiind vorba despre un balcon cu extensie. Cererea ajunsă pe masa judecătorilor de la Judecătoria Iași a fost aprobată.

Vasile A. a făcut apel, explicând că balconul a fost construit în 2013 și că, până în 2019, a fost ignorat de Poliția Locală. Brusc, agenții de poliție l-au sesizat și i-au luat urma. Balconul nu afecta aspectul arhitectural al blocului și nu era considerat inestetic, au fost câteva dintre explicațiile românului.

La dosar, Vasile A. a prezentat fotografii cu lucrări similare efectate la parterele altor blocuri din proximitatea celui în care locuia, despre care s-ar fi spus că ar fi fost ignorate intenționat de Poliția Locală. A explicat că demolarea i-ar aduce un prejudiciu semnificativ, fiindcă ar fi afectate și unele calorifere care asigurau încălzirea altor camere. A prezentat și o expertiză tehnică în instanță.

Demolarea construcției ilegale se face pe cheltuiala celui care a încălcat normele urbanistice

Doar că motivele invocate de Vasile A. nu au fost suficient de convingătoare pentru Tribunalul Iași, care a respins apelul românuilui și a dispus demolarea construcției ilegale. Prejudiciul nu a putut fi luat în considerare la apel, fiindcă acesta a fost generat după decizia ilegală a proprietarului de construcție.

Magistrații au confirmat sentința Judecătoriei Iași, decizia fiind definitivă. Astfel, Vasile A. are la dispoziție trei luni pentru a demola balconul de la parterul blocului. În caz contrar, Primăria Iași are undă verde pentru a efectua acțiunile necesare, cheltuielile fiind suportate de către ieșean.