Ce nu ai voie să plantezi în grădina blocului. Amenzi uriașe pentru cei care fac această greșeală

de: Bișinicu Andreea
21 04. 2023

Pe măsură ce se apropie sezonul cald, românii pasionați de grădinărit fac tot posibilul de a-și înfrumuseța grădinile și curțile, plantând tot felul de flori, arbori și arbuști ornamentali. Când vine vorba despre grădina blocului în care locuiești, iată ce nu ai voie să plantezi. Amenzile pe care le-ai putea primi sunt uriașe.

De ce este interzis să plantezi legume în grădina din fața blocului

Puțini sunt cei care cunosc faptul că spațiile verzi din fața blocurilor de locuințe sunt administrate nu de asociațiile de proprietari, ci de primărie.

Recent, mai mulți români din municipiul Craiova au fost amendați de către autorități după ce au plantat legume precum usturoi, ceapă și roșii în grădinile din fața blocurilor unde locuiau.

Potrivit regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, acest lucru este interzis, fiind permisă numai plantarea unor flori, arbuști sau plante decorative.

Odată constatate, faptele care constituie contravenţii acestor reguli vor fi sancționate grav, după cum urmează:

„În zonele verzi din jurul blocurilor se vor planta numai flori, arbori şi arbuşti ornamentali. Cultura plantelor legumicole, care au durată scurtă de vegetaţie şi talie mică, este interzisă.

Plantarea pomilor fructiferi şi a viţei de vie este permisă numai dacă se adoptă forme de conducere decorative – bolţi, pergole, garduri etc. – şi nu urmăresc un scop economic sau rezervarea locurilor pentru parcarea autoturismelor”, au constatat oficialii de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, conform site-ului Gazeta de Sud.

Poți primi amenzi de până la 2.000 de lei

Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice. De asemenea, românii care încalcă legea vor fi sancționați cu taxe cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

a). Deteriorarea spaţiilor verzi şi a materialului dendrofloricol existent prin rupere, tăiere, călcare sau prin alte mijloace

b). Efectuarea tăierilor de arbori/copaci, tăierile de corecţii, defrişări, scoaterea din rădăcini a arborilor, arbuştilor, puieţilor sau a lăstarilor, de pe domeniul public/privat al municipiului Craiova;

c). Efectuarea plantărilor de arbori sau arbuşti pentru amenajarea sau refacerea zonelor verzi pe alte amplasamente şi fără autorizările legale”.