Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Tradiția care nu trebuie încălcată niciodată

de: Anca Lupescu
03 11. 2023

Pe 8 noiembrie se sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Mulți români țin cu sfințenie la tradițiile și superstițiile acestei zile importante. Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023? Aceste obiceiuri se țin din bătrâni și se spune că cine face aceste lucruri interzise va avea parte de necazuri și probleme. 

Sfinții Mihail și Gavriil – semnificația zilei de 8 noiembrie

În fiecare an, pe 8 noiembrie, sărbătorim Sfinții Mihail și Gavriil. Anul acesta, sărbătoarea cade într-o zi de joi.

Se spune că cei doi arhangheli sunt conducătorii cetelor de îngeri și poartă săbii ca un simbol al biruinței.

Vezi și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfinții Mihail și Gavriil. Te ferește de boli și de necazuri

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de către Dumnezeu la Fecioara Maria pentru îi aduce taina întrupării Domnului. El a fost cel care a dat de veste lui Ioachim și Anei zămislirea Maicii Domnului.

Mihail se traduce prin „puterea lui Dumnezeu” și este patronul oștilor cerești și primul dintre Sfinții Arhangheli. El poartă sabia de foc și are rolul de a păzi legea Domnului, biruindu-i pe cei care nu ascultă de ea.

Mihail a fost cel care a împiedicat îngerii să mai cadă din ceruri și care l-a apărat pe Mouse și a dat cele zece pedepse pentru poporul Faraonului.

Se spune că Mihail îi va învia pe morți la finalul veacului și va aduna toate neamurile la judecată. 

Gavriil este arhanghelul bunei vestiri. El nu poartă sabie și a fost primul care a rostit numele lui Iisus.

Ceilalți cinci îngeri sărbătoriți pe 8 noiembrie sunt Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Rafail este tămăduitorul neputințelor omenești, Uriil este luminatul celor întunecați, în timp de Gudiil este cel care îl slăvește pe Dumnezeu și protectorul celor care fac fapte bune. Varahiil aduce binecuvântare dumnezeiască pe pământ, iar Salatiil este cel care se roagă pentru neamul omenesc. 

Se spune în popor că Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor, de la naștere până la moarte, apărând la Judecata de apoi pentru a purifica conștiința oamenilor.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

Despe Mihail se spune că stă la căpătâiul omului care a murit și îi apără sufletul, ca să nu fie furat.

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

În această zi, nimeni nu muncește în gospodărie și nu lucrează, altfel va avea parte de chin în ziua morții.

De Sfinții Mihail și Gavriil se spune că nu e bine să croșetezi, pentru că vei avea parte de o moarte dureroasă.

Pe 8 noiembrie, nu ai voie să te zgârcești sau să refuzi oamenii aflați în nevoie. Fiecare faptă bună contează în această zi specială și nu ar trebui să treacă ziua fără să faci una.

Citește și: Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Ce se face în această zi

În plus, oamenii nu au voie să mănânce până la terminarea Sfintei Liturghii.

În această zi, nu ai voie să te superi, să blestemi sau să îi ignori pe cei care îți întind mâna. În schimb, poți să ajuți printr-o vorbă bună sau prin fapte pe cineva aflat în nevoie.

Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Există mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții în această zi. La sate, ciobanii și cei care au oi fac turta arieților, o turtă din mălai pe care o aruncă pe 8 noiembrie în mijlocul oilor. Dacă turta cade cu fața în sus, oile vor față în primăvară, dar dacă pică cu fața în jos, se spune că oile sunt sterpe și nu vor aduce pe lume niciun făt.

De 8 noiembrie se aprinde o lumânare pentru cei vii, ca să aibă o lumină călăuzitoare pe cealaltă lume, dar și pentru morți ca să își găsească drumul. 

Sfântul Mihail îi ajută pe cei bolnavi și îi veghează pe cei care au murit, conducându-i spre rai. 

În această zi se citesc rugăciuni la Biserică și după slujba religioasă, preotul își pune hainele preoțești peste credincioși. Se spune că prin acest gest îi vindecă de boli.

La Sfânta Liturghie, când preotul iese cu darurile sfinte, credincioșii pun haine în calea preotului ca acesta să treacă peste ele. Acele haine sunt considerate vindecătoare pentru cei care le poartă.

Tot în această zi, finii aduc daruri nașilor, inclusiv colaci, pentru a își arăta aprecierea și respectul.