Ce nu ai voie să faci cu tichetele sociale. Trebuie neapărat să ştii aceste detalii
Ce nu ai voie să faci cu tichetele sociale. În anumite companii, angajații primesc la salariu un număr de tichete de masă, ce valorează o anumită sumă de bani. Cu toate acestea, foarte mulți dintre salariați nu știu care sunt regulile și ce interdicții au cu privire la folosirea acestor vouchere.
Ce nu ai voie să faci cu tichetele sociale
În prima zi de vară a anului 2022, mai exact pe 1 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.
Peste 2,5 milioane de români primesc bonurile de masă pe suport electronic/card și au o valoare nominală de 250 lei.
De asemenea, aceste tichete sociale sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Important de știut este că tichetele sociale se acordă o dată la două luni, până la finalul anului 2022.
„Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens.
În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați
celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări.”, notează reprezentanții de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cum se folosește cardul cu tichete sociale
Așa cum a fost menționat anterior, tichetele de masă se primesc online. Cardurile ce conțin bonuri sociale vor fi însoțite de codul PIN și instrucțiunile de utilizare, precum și detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
De asemenea, cardul cu tichete sociale îți permite să efectuezi plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
Un alt detaliu important este că sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Ce interdicții au persoanele care primesc tichetele sociale
Conform ministerului menționat anterior, iată ce nu au voie să facă persoanele care beneficiază de tichete sociale:
- a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
- b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
- c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
- d) comercializarea tichetelor sociale. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a folosi voucherele, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.