Ce nu ai voie să atingi într-un avion. Surprinzător, toaleta nu este cea mai periculoasă
Te-ai gândit vreodată ce nu ai voie să atingi în avion? Nu vorbim despre interdicții impuse de echipaj, ci despre locurile pline de bacterii ce pot provoca probleme serioase pentru organismul uman. În mod suprinzător, toaleta nu este pe podium în topul suprafețelor pe care ar trebui să le eviți.
Ce nu ai voie să atingi într-un avion
Călătoriile cu avionul nu mai sunt acum o experiență inedită, devenind o parte normală a vieții de zi cu zi. În 2017, doar în Statele Unite ale Americii au operat peste 15 milioane de zboruri, adică peste 40.000 de curse pe zi. În ciuda faptului că zborul cu avionul este considerat unul dintre cele mai sigure moduri de călătorie, reprezintă, totuși, un risc pentru sănătate.
Zborul ne afectează organismul, inhibând sistemul imunitar din cauza stresului, deshidratării și dându-ne peste cap ritmul circadian, însă pericolul de îmbolnăvire vine de la bacterii și virusuri.
Gesturi banale, pe care le facem fără să ne dăm seama, ne expun, de fapt, unor riscuri majore. Vorbim despre numeroasele suprafețe pe care le atingem în cabină, suprafețe ce sunt atinse de sute, chiar mii de oameni, multe dintre ele nu sunt igienizate suficient de des.
De fapt, aeroporturile și avioanele sunt mai murdare chiar și decât cele mai „contaminate” locuri din casele noastre, precum capacul de la vasul de toaletă. Riscul apare atunci când, după ce atingem aceste suprafețe, ne ducem mâinile la față, gură, ridicăm telefonul mobil sau mâncăm, momente în care bacteriile din avion ajung în organismul nostru.
Site-ul de călătorie Travelmath a cerut unui microbiolog să ia mostre de pe suprafețe din cinci aeroporturi și patru avioane pentru a descoperi care sunt zonele cu cele mai multe bacterii. Top 3 arată astfel:
Măsuța
Începem lista suprafețelor pe care nu ar trebui să le atingi în avion cu măsuțele de pe spătarul scaunelor. Aici s-a găsit o medie de 2.155 de unități formatoare de colonii (CFU) pe inch pătrat, de aproape 10 ori mai mult decât pe capacul de toaletă.
Pătura și perna
Cu toate că este greu să refuzi o pătură și o pernă, mai ales pe un zbor lung în timpul căruia speri să prinzi câte ore de somn, folosește-le doar dacă vin sigilate într-o pungă de plastic. Păturile și pernele care nu sunt sigilate sunt refolosite și nu sunt spălate. Chiar dacă ocupă spațiu suplimentar, aduceți-vă propria pernă sau pătură de călătorie.
Orificiile de aerisire
În timp ce aerul în sine de pe avioane este uimitor de curat, orificiile de ventilație de deasupra scaunului tău nu sunt. După ce au mers prin aeroport, atingând totul, de la mânerele ușilor la fântânile cu apă, oamenii deseori se întind la orificiul de aerisire când ajung prima dată la locul lor.
Travelmath a descoperit că acestea au, în medie, 285 de unități care formează colonii pe inch pătrat, mai mult decât pe capacul vasului de toaletă. Utilizați o cârpă sau un șervețel atunci când setați temperatura aerului sau folosiți dezinfectant pentru mâini imediat după.