Ce nereguli au descoperit autoritățile la piscina unde s-a dus fostul fotbalist de la Dinamo care a murit la doar 16 ani

de: Violeta Badea
27 07. 2024

Tragedia care a avut loc recent la o piscină din municipiul Râmnicu Sărat a scos la iveală o serie de nereguli grave. Un fost fotbalist de la CS Dinamo U17, în vârstă de doar 16 ani, a murit după ce a petrecut o zi la această piscină. Autoritățile au intervenit și au dispus oprirea temporară a activității piscinei, în urma unui control care a relevat deficiențe majore în respectarea normelor de siguranță și igienă.

Condiții nesigure și lipsa buletinelor de analize

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău a descoperit că piscina nu deținea buletine de analize fizico-chimice și microbiologice, necesare pentru a asigura calitatea și siguranța apei.

Lipsa acestor documente înseamnă că nu exista o monitorizare adecvată a parametrilor apei, precum concentrațiile de clor rezidual liber, valorile pH-ului, temperatura apei și periodicitatea de primenire a apei.

De asemenea, nu era prezent un registru în care să fie menționate aceste date, ceea ce este esențial pentru asigurarea unei experiențe sigure pentru utilizatori.

Igiena precară a piscinei

Controlul efectuat de echipa de comisari a relevat că apa din piscină nu era limpede, iar pe pereții laterali și pe fundul bazinului erau vizibile pete verzi și dungi de alge.

Aceasta indică o igienă deficitară și o întreținere inadecvată a piscinei, ceea ce poate duce la dezvoltarea bacteriilor și a altor agenți patogeni periculoși pentru sănătatea publică.

În plus, regulamentul afişat la locaţie nu menţiona numărul de persoane care se pot afla în piscină, conform proiectului de construire, ceea ce putea duce la suprapopulare și riscuri suplimentare.

Nereguli la unitatea de alimentație

Protecția Consumatorilor mai informează faptul că, în urma controlului efectuat, verificările au fost extinse și la unitatea de alimentație publică din incinta piscinei.

Aici, autoritățile au constatat utilizarea unor produse alimentare pentru care nu se putea stabili data procesării și încadrarea în termenul de valabilitate.

De asemenea, s-a descoperit utilizarea unui cântar neomologat și neverificat metrologic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea serviciilor oferite.

Toate aceste deficiențe au dus la aplicarea a trei amenzi contravenționale în valoare totală de 35.000 lei și un avertisment pentru folosirea cântarului neomologat.

Citește și La ce distanță față de gardul vecinului se poate face o piscină. Ce prevede Codul Civil!

O anchetă se află în desfășurare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău a demarat, de asemenea, o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale tragediei.

Tânărul, care a fost inițial diagnosticat cu insolație și tratat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, a fost transferat ulterior la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală, unde a decedat.

Dr. Marin Tiberiu din cadrul DSP Buzău a declarat că echipa de inspecție sanitară se va deplasa pentru a verifica condițiile în care s-a produs incidentul.

Citește și Cât costă o piscină gonflabilă pentru curte pe timp de caniculă. Milioane de români și le-au cumpărat vara asta!