Ce măsuri urmează să fie instituite după 15 mai, pe timpul stării de alertă. Deciziile Guvernului
15 mai – România trece de la starea de urgență la starea de alertă; restricțiile, ridicate treptat. Deciziile Guvernului, anunțate de Ionel Dancă, cu privire la măsurile care urmează să fie instituite în următoarele zile.
Deciziile Guvernului : măsurile care urmează să fie instituite după 15 mai, pe timpul stării de alertă
- Guvernul a adoptat în ședința de astăzi un proiect de lege care conține măsurile ce ar urma să intre în vigoare după 15 mai.
- Proiectul a fost trimis la Parlament, unde poate suferi modificări, pentru a fi adoptat în procedură de urgență.
- Avocatul Poporului a contestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare.
Conform proiectului, se vor putea face în continuare angajări în domeniul medical fără concurs, pe durata stării de alertă, masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise – magazine, la locul de muncă, în transportul public – iar slujbele religioase vor putea fi desfășurate cu condiția menținerii distanțării sociale, a informat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
Principalele prevederi
- Se suspendă activitățile din centrele comerciale cu câteva excepții: vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă se asigură livrarea la domiciliu.
- E permisă comercializarea de produse alimentare și comercializare de băuturi alcoolice și non alcoolice, permise doar pentru drive-in.
- cabinetele stomatologice și firmele de optică medicală vor fi deschise.
- Măștile sunt obligatorii în spații închise, spații comerciale, transportul în comun și la serviciu.
- Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, măști sanitare, dezinfectanți.
- Contractul colectiv de muncă se prelungește automat și pe durata stării de alertă.
Premierul Orban i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu orice schimbare va fi necesară la acest proiect de lege, în condițiile în care CCR dezbate joi contestația făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber, la starea de urgență.
Amintim că Institutul Național de Sănătate Publică a postat, sâmbătă la prânz, măsurile de relaxare. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai.