Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 august 2021. Anunțul premierului Cîțu pentru români

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 august 2021. Anunțul premierului Cîțu pentru români
Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 august 2021

În cursul zilei de miercuri, guvernul a aprobat noile măsuri de relaxare care vor fi aplicate de la 1 august, în contextul pandemiei de coronavirus. Printre măsuri, scade la 2 la mia de locuitori pragul de infectare cu COVID-19 din ultimele două săptămâni la care se aplică restricții într-o localitate.

Noi măsuri de relaxare de la 1 august

Florin Cîțu a declarat că vor fi permise competițiile sportive în spații închise sau deschisă, însă cu spectatori de până la 75% din capacitatea maximă a spațiului. De asemenea, distanța de minim un metru între persoane este obligatorie și dacă incidența în localitate este mai mică sau chiar egală cu 2 la mia de locuitori.

„Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, multe dintre ele sunt menţinute. Aş menţiona activităţile cultural-artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localităţile cu incidenţă mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Condiţie foarte importantă – participanţii trebuie să fie vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi”, a precizat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Mai mult de atât, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate în spații deschise cu participarea cu până la 2.500 de persoane. Purtarea măștii rămâne obligatorie în cazul în care incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Decizia CNSU privind noile măsuri

Organizarea de evenimente private, precum botezuri, nunți, parastase, mese festive, va fi permisă începând cu 01.08.2021. Pot participa maxim 150 de persoane în spațiile deschise și maxim 100 de persoane în spațiile închise, însă numărul poate crește în funcție de mărimea suprafeței.

Copiii cu vârstă mai mică de 16 de ani nu sunt incluși la stabilirea numărului maxim de persoane. De asemenea, vor fi permise și activitățile de baruri, cluburi, săli de jocuri și discoteci cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise, în intervalul orar 5:00 – 02:00.

„Activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de joc până la capacitatea maximă a spaţiului permisă în intervalul orar 5:00 – 2:00, în cazul în care incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Nu s-a schimbat ora 2:00, în cazul în care incidenţa este sub sau egală cu 2 la mie”, a explicat prim-ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI