Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la masa de Crăciun. Care erau preparatele lor favorite

de: Violeta Badea
25 12. 2024

Soții Nicolae și Elena Ceaușescu se bucurau de mese îmbelșugate de Crăciun, cu preparate tradiționale, gătite cu măiestrie. În timp ce românii de rând își permiteau doar visuri despre asemenea bucate, mesele festive ale Ceaușeștilor erau organizate ca la carte, pentru a impresiona invitații.

Ce delicii culinare savurau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun

Chiar dacă își permiteau orice lux, Nicolae și Elena Ceaușescu preferau să-și păstreze mesele de Crăciun în zona tradițională românească. Potrivit Mihaelei Ceaușescu, fiica fratelui lui Marin Ceaușescu, meniul festiv includea invariabil preparate precum sarmale, pui la ceaun, piftie și salată de boeuf. Acestea erau considerate esențiale, iar lipsa lor ar fi fost de neconceput.

Organizarea meselor festive era tratată cu maximă seriozitate, Elena Ceaușescu fiind cea care dădea indicații stricte bucătarilor pentru ca fiecare detaliu să fie perfect. Astfel, mesele de Crăciun deveneau o demonstrație de organizare și opulență, gândite pentru a satisface atât familia, cât și oaspeții de seamă.

Preparatele preferate ale soților Ceaușescu

Deși aveau acces la delicatese rare, soții Ceaușescu preferau preparatele simple, tradiționale. Nicolae Ceaușescu avea o slăbiciune pentru mâncărurile din pește, cum ar fi ciorba de pește, saramura și plachia, însă marea lui pasiune rămâneau sarmalele. Acestea erau nelipsite de pe mesele festive, fiind considerate un simbol al ospitalității românești.

La băuturi, fostul dictator prefera vinul alb și țuica de prună îndulcită și fiartă, pe când Elena Ceaușescu opta pentru băuturi dulci, cu un conținut redus de alcool. De Crăciun sau la alte sărbători, meniul rămânea constant, reflectând preferințele lor pentru simplitatea tradițiilor culinare românești.

Te-ar mai putea interesa și Localitatea celebră din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă. Ceaușescu a considerat că era ”prea țărănesc”!

Masa de Crăciun: între opulență și tradiție

În ciuda statutului lor privilegiat, mesele de Crăciun ale soților Ceaușescu nu se remarcau prin rafinament internațional, ci prin bogăția preparatelor tradiționale.

Această alegere reflecta o dorință de a păstra legătura cu tradițiile românești, chiar și într-un context de opulență. În timp ce restul populației se confrunta cu penurii alimentare, mesele festive de la reședința Ceaușeștilor deveneau o demonstrație a vieții privilegiate pe care aceștia o duceau.

Te-ar mai putea interesa și Sărbătoarea pe care Ceaușescu a încercat să o scoată din calendarul ortodox. Milioane de români poartă numele acestui mare sfânt!