Ce mâncăruri nu lipseau de sărbători la mesele soților Ceaușescu. Mulți se vor mira: ‘Era vai și amar’

de: Ionuț Vieru
26 12. 2021

La 32 de ani de la Revoluție, unii români devin nostalgici atunci când vine vorba de comunism. Unii merg la mormintele lui Nicolae și Elena Ceaușescu pentru a duce flori și a aprinde o lumânare.

Cum petreceau soții Ceaușescu de Crăciun și Revelion

Pe vremea comunismului, Crăciunul și Revelionul era mult așteptat de români și celebrat de soții Ceaușescu. Mereu se adunau oamenii importanți la masa familiei pentru a servi diferite bucate care mai de care. Elena și Nicolae Ceaușescu preferau mâncăruri tradiționale precum sarmalele sau salata boeuf.

„Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

De regulă, meniul era întocmit cu o seară înainte, iar cele mai dorite preparate erau ciorbele acrite, prazul umplut cu carne și fripturile la grătar. Bucătăreasa nu avea timp de răgaz, deoarece trebuie să prepare bucate tradiționale pentru zeci de persoane.

Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a mai poveşte Mihaela Ceauşescu.

Vizita mormântului lui Ceaușescu de Crăciun

Pentru cei care regretă dispariția comunismului, ziua de Crăciun are altă semnificație. Aceștia vin în fiecare an, pe 25 decembrie, la mormintele soților Ceaușescu pentru a aprinde o lumânare. Printre aceștia se află și tineri care s-au născut după 1989. Mare majoritate sunt bătrâni care au trăit în comunism și considerau că atunci era mai bine.

Unul dintre ei spune că vine în fiecare an, din 1990, deoarece Ceaușescu merită respect și admirație. Printre cei venit la mormântul soților se regăsește un tânăr, în vârstă de 25 de ani. Acesta nu a prins timpurile de atunci și nu știe cum a fost, decât din povești. Însă a auzit des că „înainte era mai bine”.

„Din dragoste pentru ce a fost odată în România și pentru nedreptatea ce s-a întâmplat pe 25 decembrie, când doi oameni cu o judecată de tip sovietică au fost executați în ziua de Crăciun, legați de mâini și aruncați în groapă ca niște câini. Vin cam la două săptămâni și mă reculeg la mormântul lui Ceaușescu”, spune George Crăciun, potrivit Digi24.