Ce lovitură a primit Neluțu Varga. Patronul CFR a pățit-o din cauza bitcoin

Ce lovitură a primit Neluțu Varga. Patronul CFR a pățit-o din cauza bitcoin
Ce lovitură a primit Neluțu Varga

Celebrul om de afaceri și patron al CFR Cluj, Neluțu Varga are mari probeme financiare în aceste zile. În urma unui împrumut, fără a avea toate datele, omul de afaceri este acum în postura de a plăti o datorie de aproape 9 milioane de euro. Afaceristul, în urmă cu doi ani, împrumuta bani de la un alt om de afaceri, dar în celebra criptomonedă Bitcoin. Suma se ridică la 165 BTC (bitcoin), ceea ce la cursul de azi se traduce în 8.931.432,08 euro.

Afacerile cu bitcoin s-ar putea să fie cele mai păguboase

Prețul Bitcoin (BTC) a atins din nou un maxim istoric în 2021, deoarece valorile au depășit peste 60.000 de dolari în februarie 2021, aprilie 2021 și octombrie 2021. Primele două s-au datorat evenimentelor care au implicat Tesla și, respectiv, Coinbase.

Anunțul Tesla că a achiziționat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, precum și IPO-ul celui mai mare schimb de criptomonede din SUA a alimentat interesul în masă. Cu toate acestea, cea mai cunoscută criptomonedă a lumii a suferit o corecție notabilă în aprilie, după speculații cu privire la reglementările guvernamentale. Un alt motiv, potrivit experților, a fost o întrerupere a curentului electric în regiunea Xinjiang din China.

Această evoluție neașteptată a dus la o scădere a hashratului Bitcoin, și potențial a speriat investitorii să-și vândă activele. Conform unei cercetări din 2020 bazate pe adrese IP de la așa-numitele hasher-uri care au folosit anumite pool-uri de minerit Bitcoin, mai mult de jumătate din toate extragerile Bitcoin au avut loc în China.

A treia creștere a prețurilor a fost legată de lansarea unui ETF Bitcoin în Statele Unite. Înainte de a trece la subiect, mai trebuie menționa că în noiembrie 2019 bitcoin ajunsese la o altă valoare istorică, și anume de 7,729.27 de dolari la „cumpărare”.

Neluțu Varga în prag de faliment

Celebrul om de afaceri în domeniul imobiliar și patron al CFR Cluj, Neluțu Varga în urmă cu doi ani avea să se împrumute de aproape un milion de euro de la un alt om de afaceri, Baroti Marian, patronul POKER WORLD SRL. Conform publicației Gazeta de Cluj, Baroti nu avea bani lichizi în bancă, așa că îl convinge pe Neluțu Varga să ia un împrumut în moneda virtuală bitcoin.

Cei doi cad de comun acord, și printr-un contract de împrumut cu clauză ipotecară, Baroti îi împrumută lui Neluțu Varga 165 BTC, asta însemnând 1.263.157,50 euro + accesorii. Data de rambursare a împrumutului, conform contractului, era de 31 ianuarie 2020.

Ceea ce nu știa patronul CFR, și s-a dovedit ulterior, este cum funcționează aceste monede și care este valoarea lor reală în „piață”. Ba mai mult, cum scriam mai devreme, bitcoin a avut câteva praguri de creștere istorice, culminând cu cele din acest an.

Neluțu Varga nu a putut să-și onoreze datoria, mai spune Gazeta de Cluj, astfel că Baroti, alături de alți doi partneri, trec la executarea silită a lui Varga, și conform cotnractului, puteau intra în posesia garanțiilor imobiliare depuse de acesta. Era vorba exact de construcțiile ridicate de Neluțu Varga cu împrumutul luat de la Baroti.

Ajunși în instanța de judecată, magistrații le dau câștig de cauză celor care inițiaseră executarea silită. Astăzi, după calculul zilei, patronul CFR ar avea de înapoiat  8.931.432,08 euro, respectiv 44.183.696,91 lei, la cursul zilei pentru 1 bitcoin.

Decizia instanței este una care poate fi atacată, dar șansele să i se dea câștig lui Neluțu Varga sunt mici, având în vedere că omul de afaceri semnase toate contractele în cunoștință de cauză, sau așa a lăsat de înțeles la expertiza instanței.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI