Ce le transmite Klaus Iohannis cetățenilor maghiari din România de ziua lor. Mesajul care ar putea crea controverse în rândul românilor

de: Rosu Ioana
15 03. 2023

Astăzi este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar președintele României a ținut să le transmită un mesaj cetățenilor care trăiesc în țara noastră. Conflictul dintre români și poporul maghiar este cunoscut de toată lumea, dar cu toate acestea se încearcă, pe cât posibil, evitarea mediatizării acestuia. În urmă cu puțin timp, liderul român le-a transmis un gând bun, subliniind contribuția valorilor și tradițiilor maghiare la îmbogățirea culturii europene.

Klaus Iohannis, val de laude pentru cetățenii maghiari din România

Președintele țării a avut mereu o atenție sporită către cetățenii maghiari din țara noastră, recunoscându-le contribuția culturală, politică și nu doar atât la dezvoltarea societății românești.

Klaus Iohannis a trimis cele mai calde urări de sănătate și prosperitate, mulțumindu-le tuturor pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă în țara noastră, reușind să-și pună amprenta asupra evoluției României pe plan european prin proiectele inițiate și susținute de aceștia.

Mai mult, liderul român a ținut să încurajeze dialogul și respectul reciproc dintre cetățenii acestei țări, indiferent de limba maternă.

„Cu prilejul zilei în care maghiarii de pretutindeni îşi sărbătoresc apartenenţa la un spaţiu comun de identitate, cultură şi istorie, transmit cetăţenilor români de etnie maghiară cele mai calde urări de sănătate şi prosperitate.

Această zi festivă îmi oferă ocazia de a sublinia încă o dată participarea semnificativă a maghiarilor din România la proiectele noastre comune, precum și contribuția lor importantă, alături de celelalte minorități naționale, la dezvoltarea societăţii româneşti și la consolidarea parcursului nostru european.

Ca în fiecare an, 15 martie este un bun prilej pentru a face cunoscute valorile şi tradiţiile care au îmbogăţit cultura europeană. Secole de convieţuire ne-au făcut să înţelegem beneficiile coexistenţei şi ale dialogului intercultural.

Cele trei decenii scurse de la Revoluţia din Decembrie 1989 demonstrează cum prin dialog, cunoaştere şi respect reciproc, cetăţenii români, indiferent de limba lor maternă, pot să construiască împreună o țară prosperă și demnă. Fie ca sărbătoarea de astăzi să vă dea încredere şi noi energii, să vă aducă lumină în suflete, bucurie şi speranţă în comunitate!”, arată mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de Administrația Prezidențială.

 

Maghiarii din România, în scădere

În urmă cu o lună, liderul UDMR, Kelemen Hunor a tras un semnal de alarmă privind scăderea cetățenilor maghiari de pe teritoriul nostru, făcând comparație cu recensământul din 2011. În prezent, în țara noastră trăiesc 1, 2 milioane de cetățeni maghiari, scăderea în zece ani fiind de 200.000 de persoane.

„Aceste cifre trebuie citite cu oarecare reţinere, fiindcă există 2,5 milioane de cetăţeni care nu au etnie, nu au religie şi care au fost trecuţi în datele statistice fără aceste elemente şi dacă mergem pe regula cifrelor mari şi în sociologie se spune că din cele aproape 2,5 milioane de persoane fără etnie, procentual, cam 6,5%-6,4% sunt maghiari.

Deci, din acest punct de vedere există o oarecare reţinere când vedem această cifră şi să încercăm să interpretăm rezultatele recensământului. Deci eu cred că mergând pe această logică, atunci undeva un milion şi spre două sute de mii de persoane de etnie maghiară, maghiari, locuiesc în România”, spune Kelemen Hunor.