Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la mia de locuitori

Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la mia de locuitori
Interdicțiile și măsuri impuse de CNSU peste 3 la ia de locuitori

Odată cu apariția noii mutații a virusului, varianta Delta, rata incidenței de noi infectări a crescut alarmant în România. Sunt deja peste 200 de localități, la nivel național, care au trecut deja de pragul de 3 la mia de locuitori. Încă de anul trecut există acte normative emise de CNSU prin care sunt stipulate interdicții și măsuri menite să diminueze ratele de infectări.

Interdicțiile și măsuri impuse de CNSU peste 3 la ia de locuitori

În martie anul curent, ca și completare la mai multe acte normative emise cu un an înainte, CNSU a venit cu noi puncte importante referitoare la interdicțiile și măsurile impuse atunci când rata incidenței trece de 3 la mia de locuitori.

În acest moment sunt peste 200 de localități unde rata a trecut de acest prag, în acest caz trecându-se în scenariul roșu. Conform actelor normative asta înseamnă că intră în vigoare următoarele interdicții:

Interdicții pentru incidența de peste 3 la mia de locuitori

Prin hotărârea publicată în martie anul curent, CNSU a actualizat interdicțiile în cazul în care rata incidenței trece de 3 la mia de locuitori, după cum urmează:

  • este interzisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
  • în cazul activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă activitatea doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

 

În același context există o serie  de măsuri anunțate prin decizia din martie a CNSU, măsuri menite să diminueze ratele de noi infectări, după cum urmează:

Măsuri pentru incidența de peste 3 la mia de locuitori decise de CNSU

Hotărârea nr. 20 din 25.03.2021 a CNSU prevede următoarele măsuri:

„a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18.00-22.00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.”, se specifică în Hotărârea nr.20, emisă de CNSU.

Listele actualizate cu localitățile cu incidența mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori le puteți consulta aici și aici

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI