Ce înțelegere ar fi făcut România și SUA la TAS, în scandalul JO 2024. De ce planul lor a fost interzis

de: Violeta Badea
11 08. 2024

După finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, România și Statele Unite ale Americii au fost implicate într-un proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). După o serie de contestații și răsturnări de situație, cele două țări ar fi ajuns la o înțelegere, însă planul lor a fost interzis de reprezentanții instanței sportive!

Scandalul de la finala de la sol de la Jocurile Olimpice 2024

Finala de la sol de la JO 2024 a fost marcată de un scandal major, cu Ana Maria Bărbosu din România inițial clasată pe locul trei, în urma unei contestații care a crescut punctajul lui Jordan Chiles din SUA.

După ce TAS a decis că timpul regulamentar pentru depunerea contestației nu a fost respectat, clasamentul inițial a fost restabilit, iar Ana Bărbosu a obținut medalia de bronz.

România și SUA, înțelegere respinsă de TAS

În contextul disputelor, atât România, cât și SUA au propus o soluție neobișnuită: acordarea câte unei medalii de bronz fiecărei dintre cele trei sportive implicate: Ana Bărbosu, Sabrina Voinea și Jordan Chiles.

Această înțelegere ar fi adus o remediere aparent echitabilă, dar Federația Internațională de Gimnastică și Comitetul Olimpic Internațional au respins-o categoric.

Potrivit Gymcastic, propunerea a fost formulată în cadrul negocierilor la TAS, dar a fost imediat refuzată de autoritățile olimpice, subliniind că astfel de soluții nu sunt prevăzute în regulamentul competițional.

Te-ar mai putea interesa și Mesajul emoționant al Anei Bărbosu pentru Sabrina Voinea. Ce i-a transmis ca să-i ridice moralul: „Știu foarte bine că doare”!

 Ce scrie în regulamentul Jocurilor Olimpice

În ciuda istoriei Jocurilor Olimpice, care a văzut acordarea a două sau mai multe medalii de același tip în cazuri de egalitate perfectă, situația prezentă nu s-a încadra în aceste standarde.

Regulamentele olimpice permit acordarea de medalii multiple doar în cazuri de egalitate completă între sportivi, nu ca urmare a unui proces legal. Astfel, propunerea celor două țări de a acorda medalii de bronz suplimentare a fost considerată neîntemeiată și a fost interzisă.

Te-ar mai putea interesa și Sora lui Jordan Chiles a răbufnit după verdictul TAS în favoarea Anei Bărbosu. Ce acuzații dure face: „Vă rog să vă rugați pentru ea”!